Egyes fokhagymatartalmú élelmiszerek hatóanyagtartalmának meghatározása

Örsi Ferenc: Egyes fokhagymatartalmú élelmiszerek hatóanyagtartalmának meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (22) 1-2. pp. 23-29. (1976)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1976_01-02_023-029.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1976_01-02_023-029.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Freisetzung der Hauptkomponente des Knoblauchs, des aktiven Bestandteils Alliicin wird durch die Bildung von Brenztraubensäure begleitet. Von der Menge dieser Säure sind Folgerungen in bezug auf den Gehalt an Alliicin ziehbar. Enge Beziehungen wurden zwischen dem auf Grund der Brenztraubensäuremenge bestimmten Aktivsubstanzgehalt von einigen Knoblauchvarietäten und der auf sensorischem Weg bestimmten Verdünnungszahl festgestellt. Die Methode, deren relative Streuung 4,5% beträgt, ist zur Bestimmung des Gehalts an Aktivsubstanz in Knoblauchcremen geeignet. The liberation of the main active component, alliicin in garlic is accompanied by the formation of pyruvic acid. Of the amount of this latter compound, conclusions can be drawn concerning the content of the active ingredient. Close relation ships were found between the content of the active ingredient in certain garlic varieties determined on the basis of the pyruvic acid content and the dilution value determined by sensory tests. The method, having a relative scattering value of 4,5%, is suitable for the determination of the content of the active ingredient in garlic creams.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Bestimmung des Aktivsubstanzgehaltes in einigen knoblauchhaltigen Lebensmitteln ; Determination of the c ontent of active ingredient in some garliccontaining foods
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1976
Kötet: 22
Szám: 1-2
Oldalak: pp. 23-29
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80551/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Fokhagyma
Megjegyzések: Bibliogr.: 29. p. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 24. 13:33
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:59
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80646
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet