Szentesi György; Schlechta Antal: Cézium-137 szennyezettség mérés élelmiszerekben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (22) 5-6. pp. 305-308. (1976)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1976_05-06_305-308.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Eine leicht durchführbare Rutinemethode wird zur Messung der Cs—137- Verunreinigung in Lebensmitteln empfohlen. Bei selektiver Bindung an Ammoniumphosphormolybdat (AMP)beipH 1,5 —3,0 in Anwesenheit von 30 Cs+-Trägerstoff sind sogar 10 pCI von Cäsium —137 gut messbar in einer Lösung von 250 cm3, falls man 500 mg AMP zufügt, dann filtriert, präpariert, und misst die A ktivitä t nach Trocknung,unter Anwendung eines GM-Rohrs. Vorder Einstellung des pH-Wertes reinigt man die salpetersauren Lösungen der veraschten Lebensmittelmuster durch Zentrifugieren. A readily conductable routine method is suggested for the measurement of contamination of foods by cesium —137. Even 10 pCi of cesium-137 can be reliably determined by selective binding on ammonium phosphomolybdate (AMP) at pH 1.5-3.0 in the presence of 30 mg of Cs+-carrier from a solution volume of 250 cm3, provided 500 mg of AMP is mixed up with the sample, then filtered, processed and dried, and activity is determined with the use of a GM valve. Prior to adjusting the pH value, the nitric acid solutions of the incinerated food samples are purified by centrifuging.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 1976 |
| Kötet: | 22 |
| Szám: | 5-6 |
| Oldalak: | pp. 305-308 |
| Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
| Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/80554/ |
| Kulcsszavak: | Radioaktív szennyezettség - mérés - élelmiszerek és környezet |
| Megjegyzések: | Bibliogr.: 308. p. ; összefoglalás angol és német nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. aug. 25. 13:48 |
| Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 10:59 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80693 |
![]() |
Tétel nézet |

