Cézium-137 szennyezettség mérés élelmiszerekben

Szentesi György; Schlechta Antal: Cézium-137 szennyezettség mérés élelmiszerekben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (22) 5-6. pp. 305-308. (1976)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1976_05-06_305-308.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1976_05-06_305-308.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Eine leicht durchführbare Rutinemethode wird zur Messung der Cs—137- Verunreinigung in Lebensmitteln empfohlen. Bei selektiver Bindung an Ammoniumphosphormolybdat (AMP)beipH 1,5 —3,0 in Anwesenheit von 30 Cs+-Trägerstoff sind sogar 10 pCI von Cäsium —137 gut messbar in einer Lösung von 250 cm3, falls man 500 mg AMP zufügt, dann filtriert, präpariert, und misst die A ktivitä t nach Trocknung,unter Anwendung eines GM-Rohrs. Vorder Einstellung des pH-Wertes reinigt man die salpetersauren Lösungen der veraschten Lebensmittelmuster durch Zentrifugieren. A readily conductable routine method is suggested for the measurement of contamination of foods by cesium —137. Even 10 pCi of cesium-137 can be reliably determined by selective binding on ammonium phosphomolybdate (AMP) at pH 1.5-3.0 in the presence of 30 mg of Cs+-carrier from a solution volume of 250 cm3, provided 500 mg of AMP is mixed up with the sample, then filtered, processed and dried, and activity is determined with the use of a GM valve. Prior to adjusting the pH value, the nitric acid solutions of the incinerated food samples are purified by centrifuging.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1976
Kötet: 22
Szám: 5-6
Oldalak: pp. 305-308
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80554/
Kulcsszavak: Radioaktív szennyezettség - mérés - élelmiszerek és környezet
Megjegyzések: Bibliogr.: 308. p. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 25. 13:48
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:59
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80693
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet