Hazai búzák lipoproteinjeinek vizsgálata IV. : purotionin frakciók finomabb összetételének vizsgálata

Békés Ferenc; Váradi Gyula: Hazai búzák lipoproteinjeinek vizsgálata IV. : purotionin frakciók finomabb összetételének vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (22) 5-6. pp. 309-315. (1976)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1976_05-06_309-315.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1976_05-06_309-315.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

In bezug auf Molekulargrösse homogene Purothioninfraktionen wurden durch die in früheren Mitteilungen beschriebenen Methoden isoliert. Die Anzahl der N- und C-terminalen Aminosäuren dieser Fraktionen bzw. die Ergebnisse der feiner Fraktionierung der Fraktionen mittels Polyacrylamidgelelektrophorese werden angegeben. Auf Grund der Gelektrophorese und der Anzahl der terminalen Aminosäuren wird das aus dem ungarischen Weizenmehl BL —112 isolierte Purothionin als ein Gemisch aus 8 Komponenten betrachtet. Die Nund C-Terminale aller Fraktionen, ferner ihre nach verschiedenen Methoden bestimmte Molekulargewichte sind angeführt. Auf Grund der erhaltenen Angaben wird festgestellt, dass die vom Weizenmehl isolierten Fraktionen IV und V der in der Literatur als a- bzw. ß-Purothionin bezeichneten Fraktion identisch sind. Purothionine fractions homogeneous according to molecular size were isolated by methods described in their earlier communications. Numbers of N- and C-terminal aminoacids in these fractions and, respectively, the results of the fine fractionation of these fractions by polyacrylamide gel electrophoresis are described. On the basis of the data of gel electrophoresis and of the number of terminal aminoacids, purothionine isolated from Hungarian wheat flour of type BL - 112 is considered to be an 8-component mixture. The N- and C-terminals of all the fractions are given, together with their molecular weights determined by four different methods. On the basis of the obtained data it was found that the fractions IV and V isolated by the described methods can be identified as fractions denoted in literature by the names а-and /S-purothionine.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1976
Kötet: 22
Szám: 5-6
Oldalak: pp. 309-315
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80554/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 314. p. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 25. 13:51
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:59
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80694
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet