The application of stepwise programmed stress in examination of rheological properties of meat and other solid foods

Tyszkiewicz Stanislaw: The application of stepwise programmed stress in examination of rheological properties of meat and other solid foods. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (22) 5-6. pp. 322-327. (1976)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1976_05-06_322-327.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1976_05-06_322-327.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A szokásos penetrométerek viszonylag egyszerű úton alakíthatók át lépcsőzetesen változó deformáló feszültségek lérrehozására. Az alkalmazott feszültség mértékének változtatása a mérési idő függvényében értékes információkat nyújthat a vizsgált élelmiszerek reológiai tulajdonságairól. A módszer alkalmazhatóságát szerző különböző húskészítményeken, kenyéren és vajon mutatja be elemezve a reológiai görbékből leolvasható adatokat. Die üblichen Penetrometer sind auf einem verhältnismässig einfachem Weg zur Erzeugung stufenweise verändernden Spannungen umsetzbar. Die Veränderung des Masses der angewandten Spannung als Funktion der Messperiode kann wertvolle Informationen geben über die Theologischen Eigenschaften der untersuchten Lebensmittel. Die Anwendbarkeit der Methode wird — nebst einer Analyse der von den Theologischen Kurven ablesbaren Angaben — auf verschiedenen Fleischerzeugnissen, Brot und Butter gezeigt.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Programozott feszültség alkalmazása a hús és más szilárd élelmiszerek reológiai vizsgálatában
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1976
Kötet: 22
Szám: 5-6
Oldalak: pp. 322-327
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80554/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Ill. ; összefoglalás magyar és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 25. 14:14
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:59
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80696
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet