Hazai zöldségfélék és bébiételek nitrát és nitrit tartalmának vizsgálata

Domoki János; Sohár Judit: Hazai zöldségfélék és bébiételek nitrát és nitrit tartalmának vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (22) 5-6. pp. 335-345. (1976)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1976_05-06_335-345.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1976_05-06_335-345.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Der N itrat- und Nitritgehalt von aus der kommerziellen Verkehr in Ungarn stammenden frischen Gemüsesorten (Spinat, Salat, Karotte und Rettich) wurde bestimmt. Die Bestimmungen wurden in den wässerigen Extrakten der zerkleinerten Muster nach entsprechender Reinigung - im Fall der Nitratbestimmungen nach einer Reduktion mittels einer Säule aus metallischen Cadmium — mittels Farbentwicklung durch die Reagenzien N-(l-Naphthyl)-äthylendiamin und Sulfanilamid und Messung mittels Spektrophotometrie durchgeführt. Die Ergebnisse sind in Tabellen zusammengefasst. Contents of nitrate and nitrite of fresh vegetables (spinach, lettuce, carrot and radish) from the commercial market were investigated. Determinations were carried out from the aqueous extracts of the minced samples after adequate purification. In the case of nitrate determinations the nitrates were reduced by means of a cadmium column previously. Development of colour was induced by N- (l-naphthlyl)-ethylenediamine and sulphanlamide as reagents, and colours were measured by spectrometry. The obtained results are tabulated.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1976
Kötet: 22
Szám: 5-6
Oldalak: pp. 335-345
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80554/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat
Megjegyzések: Bibliogr.: 344. p. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 25. 14:41
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:59
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80698
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet