Celba Jiri: Texture investigation of tomatoes and potatoes. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (23) 1-2. pp. 39-48. (1977)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1977_01-02_39-48.pdf Letöltés (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
Az élelmiszerek Teológiai tulajdonságainak objektív mérésére jól felhasználható az „INSTRO N ” készülék a Szczesniak-féle „TE XTU R O M É TE R ”, valam int a csehszlovák „M ULTITEST I.” műszer. A vizsgált 25 féle paradicsomfajta szilárdságában jelentős eltérések tapasztalhatók. A mért adatok elősegíthetik a minden szempontból legjobb paradicsomfajták kiválasztását. A burgonyák mechanikai tulajdonságai jól jellemezhetők a texturométer segítségével. Megfelelő kísérleti feltételek mellett a rugalmassági moduluszok nagypontosságú számítása is lehetővé válik. Das Instrument „In stro n “ , das „Texturometer“ nach Szczesnick und das tschechoslowakische Instrument ,,Multitest I “ sind zur objektiven Messung der Theologischen Eigenschaften von Lebensmittel geeignet. In der Festigkeit der untersuchten 25 Varietäten von Tomaten wurden bedeutende Abweichungen beobachtet. Die gemessenen Angaben können die Auswahl der von allen Gesichtspunkten besten Tomatenvarietäten wesentlich fördern. Die mechanischen Eigenschaften von Kartoffeln können mittels des Texturometers gut gekennzeichnet werden. Bei geeigneten Versuchsumständen ist auch eine höchst genaue Berechnung der Werte des Elastizitätsmoduls durchführbar. The instrument “ Instron”, the “ Texturometer” according to Szczesnick and the Czechoslovakian instrument “Multitest I ” proved to be suitable for the objective measurement of the rheological properties of foods. Significant deviations were observed in the strength of the examined 25 varieties of tomato. The measured data may facilitate the selection of tomato varieties which are the best from all aspects. The mechanical properties of potatoes can be characterized well by means of the Texturometer. Under adequate experimental conditions also a high-precision calculation of the moduli of elasticity can be carried out.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Paradicsom és burgonya reológiai sajátságainak vizsgálata |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1977 |
Kötet: | 23 |
Szám: | 1-2 |
Oldalak: | pp. 39-48 |
Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/80555/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - mérés - módszer - paradicsom, Élelmiszervizsgálat - mérés - módszer - burgonya |
Megjegyzések: | Ill. ; összefoglalás magyar, angol, és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. aug. 28. 07:58 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 28. 07:58 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80711 |
Tétel nézet |