Gyorsmódszer a búzakeményítő sérültségének meghatározására

Kiss Emese; Bogdán Józsefné; Gasztonyi Kálmán: Gyorsmódszer a búzakeményítő sérültségének meghatározására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (23) 1-2. pp. 49-55. (1977)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1977_01-02_49-55.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1977_01-02_49-55.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Qualität des Endproduktes wird durch die Verletzung der Stärke des Weizenmehls nachteilig beeinflusst. Die von den Verfassern empfohlene Schnellmethode zur Bestimmung der Verletzung besteht wesentlich aus dem Abbau der Stärke durch eine 17minutige Behandlung m it überschüssiger bakterielieh a-Amylase (bei 30 °C, im Thermostat, in Phosphatpuffer). Nach Inaktivierung des Enzyms wird die entstandene Maltose, deren Menge den Grad der Verletzung kennzeichnet, m it 3,5-Dinitrosalicylsäure mittels einer Kalibriergerade bei 540 nm photometrisch bestimmt. Die Methode wies eine gute Übereinstimmung m it dem polarimetrischen Messung der Stärkeverletzung nach Chiang, Miller und Johnson.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Schnellmethode zur Bestimmung von Verletzungen der Weizenstärke ; Rapid method for the determination of lesions of wheat starch
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1977
Kötet: 23
Szám: 1-2
Oldalak: pp. 49-55
Nyelv: magyar , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80555/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat
Megjegyzések: Bibliogr.: 55. p. ; összefoglalás német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 28. 08:14
Utolsó módosítás: 2023. aug. 28. 08:15
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80712
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet