Mikrobiológiai módszer a В-komplex vitaminok egyes antivitaminjainak meghatározására

Molnár László: Mikrobiológiai módszer a В-komplex vitaminok egyes antivitaminjainak meghatározására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (23) 3. pp. 97-105. (1977)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1977_03_097-105.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1977_03_097-105.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Auf Grund der spezifischen Hemmung der Antivitamine auf das Wachstum einiger Mikroorganismen wurde eine neue Methode zur quantitativen Bestimmung der Antivitamine entwickelt, die empfindlicher ist als die chemischen Verfahren. In auch bei anderen Antivitaminen anwendbaren Modellversuchen wurde die Abnahme des Mikroorganismenwachstums als Funktion der Antivitam inkonzentration bei einer konstanten Vitaminkonzentration der Nährlösung untersucht. Bei der Bestimmung des Biotinsulfons ergaben sich gut reproduzierbare Kalibrierungsgeraden im Bereich von 6 bis 50 ng/cm3 m it dem Mikroorganismentstamm Lactobacillus plantarum (ATCC 8014), während im Bereich von 0,1 bis 10,0 (Ug/cm3 Biotinsulfonkonzentration der Nährlösung m it dem Stamm Saccharomyces cerevisiae (ATCC 11795). Der Fehler der Methoden beträgt weniger als ±5% . On utilising the specific inhibiting action of antivitamins upon the growth of some microorganisms, a novel method was developed for the quantitative determination of antivitamins which method is more sensitive than the chemical methods. In model experiments which can be adapted also to other antivitamins, the decrease of the growth of microorganismus was investigated as a function of antivitamin concentration on keeping the vitamin concentration of the nutrient solution at a constant level. A t the determination of biotinsulphone with the microorganism strain Lactobacillus plantarum (ATCC 8014) well reproducible calibration straights were obtained in the range of 6 to 50 ng/cm3 biotinsulphone concentration of the nutrient solution and with the microorganism strain Saccharomyces cerevisiae (ATCC 11795) in the range 0.1 to 10.0 /ig/cm3. The error of the methods is below ±5% .

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Microbiological method for the determination of some antivitamins of the vitamins of the B -comple ; Mikrobiologische Methode zur Bestimmung einiger Antivitamine der Vitamine vom B -Komplex
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1977
Kötet: 23
Szám: 3
Oldalak: pp. 97-105
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80556/
Kulcsszavak: Mikrobiológia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 103-104. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 28. 10:43
Utolsó módosítás: 2023. aug. 28. 11:39
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80723
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet