Csecsemő- és kisgyermek-táplálékok ólom- és kadmiumtartalma

Gergely Anna; Lindnerné Szotyori Katalin: Csecsemő- és kisgyermek-táplálékok ólom- és kadmiumtartalma. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (24) 1-2. pp. 41-46. (1978)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1978_01-02_041-046.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1978_01-02_041-046.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Der Blei- und Cadmiumgehalt von 26 Mustern von Kolostrum, 39 Mustern von Frauenmilch, 85 Mustern von Kuhmilch, 40 Mustern von Nährmitteln für Säuglinge einheimischer Erzeugung, 14 Mustern von Nährmitteln für Säuglinge ausländischer Erzeugung und 160 Mustern von Säuglingsspeisen in Blechdosen wurde mittels Ätomabsorptionsmethode bestimmt. Berechnungen wurden durchgeführt, um die Menge des mit den verschiedenen Speisen ins Organismus eingeführten Bleis und Cadmiums zu bestimmen. Die Ergebnisse wurden mit den durch WHO vorgeschlagenen Werte verglichen. Die Untersuchungsergebnisse der Frauenmilch, Kuhmilch und Säuglingsspeisenkonservenmuster weisen auf eine Gefahr der Umgebungsverunreinigung hin. Contents of lead and cadmium were determined by the atomic absorption method in 26 samples of colostrum, 39 samples of human milk, 85 samples of cow milk, 40 samples of baby foods of domestic make, 14 samples of baby foods of foreign make and 160 samples of canned baby foods. Calculations were carried out in order to establish the amounts of lead and cadmium introduced into the human organism with various foods. The results were compared with the values recommended by WHO. The data of their investigations performed on samples of human milk, cow milk and baby foods call attention to potential hazards of environmental pollution.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Blei-und Cadmiumgehalt von Nährmitteln für Säuglinge und Kinder ; Contents of lead and cadmium in baby foods and children foods
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1978
Kötet: 24
Szám: 1-2
Oldalak: pp. 41-46
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80559/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 45-46. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 29. 11:21
Utolsó módosítás: 2023. aug. 29. 11:21
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80765
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet