Sajt fehérjetartalmának spektrofotometriás meghatározása az ultraibolya tartományban

Gábor Miklósné: Sajt fehérjetartalmának spektrofotometriás meghatározása az ultraibolya tartományban. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (24) 3-4. pp. 122-127. (1978)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1978_03-04_122-127.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1978_03-04_122-127.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Das Wesentliche dieser Methode ist die Herstellung einer kristallklaren Lösung mittels spezieller Reagenzien aus der auf entsprechende Weise zerkleinerten Käse. Der Proteingehalt der Lösung ist spektrophotometrisch bei dem im ultravioletten Bereich erscheinenden charackteristischen Absorptionsmaximum messbar. Durch Vergleich der erhaltenen Extinktionswerte mit den nach Kjeldahl bestimmten Proteingehalten kann eine Kalibrierungsgerade konstruiert werden. Mittels dieser Gerade ist der Proteingehalt irgendwelches Käsemusters auf Grund der gemessenen Extinktion ablesbar. Unter denselben Bedingungen muss die Kalibrierungsgerade für dasselbe Muster nur einmal konstruiert werden. Die Methode ist rasch, genau und ökonomisch. The method consists essentially in preparing a crystal clear solution from adequately crushed cheese with the use of special reagents. The protein content of the solution can be measured by spectrophotometry at the characteristic absorption maximum appearing in the ultraviolet region. On comparing the obtained extinction values with the protein contents obtained by Kjeldahl method in the same sample, a calibration straight can be plotted by means of which the protein content of any cheese sample can be read on the basis of the measured extinction value. Under the same conditions the calibration straight must be plotted only once for the same sample. The method is quick, accurate and economical.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Spectrophotometric determination of the protein content of cheeses in the ultraviolet region ; Spektrophotometrische Bestimmung des Proteingehaltes von Käsen im ultravioletten Bereich
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1978
Kötet: 24
Szám: 3-4
Oldalak: pp. 122-127
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80560/
Kulcsszavak: Spektrofotometria, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 126. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 29. 12:44
Utolsó módosítás: 2023. aug. 29. 12:44
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80778
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet