Borok cukortartalmának meghatározására szolgáló módszerek összehasonlító vizsgálata

Bakos Antal; Ferenczy Jánosné: Borok cukortartalmának meghatározására szolgáló módszerek összehasonlító vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (24) 3-4. pp. 133-136. (1978)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1978_03-04_133-136.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1978_03-04_133-136.pdf

Letöltés (978kB)

Absztrakt (kivonat)

Fünf verschiedene Methoden der Zuckerbestimmung (Bertrand, Schoorl, Rebelein, Reischauer und AOAC) wurden miteinander verglichen. Dabei wurde die Verwendbarkeit der einzelnen Methoden zu genauen Messungen festgestellt. Auf Grund der Ergebnisse wird bei Anwendung der Rebelein- und der AOACMethode eine Korrektion von 1 5 g/Lit. bei Zuckergehalten unter 10 g/1. empfohlen. Five different methods of sugar determination (Bertrand, Schoorl, Rebelein, Reischauer and АОАС) were subjected to a comparative investigation. The suitability of the individual methods for exact measurements was established. On the basis of the results the use of a correction value of 1.5 g/1. is suggested at sugar contents below 10 g/1., in case of the Rebelein and AOAC methods.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Comparative investigation of methods for the determination of the sugar content of wines ; Vergleichende Untersuchung der zur Bestimmung des Zuckergehaltes von Weinen dienenden Methode
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1978
Kötet: 24
Szám: 3-4
Oldalak: pp. 133-136
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80560/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 136. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 29. 12:57
Utolsó módosítás: 2023. aug. 29. 12:57
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80780
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet