Borok cukortartalmának meghatározására szolgáló módszerek összehasonlító vizsgálata

Bakos Antal and Ferenczy Jánosné: Borok cukortartalmának meghatározására szolgáló módszerek összehasonlító vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (24) 3-4. pp. 133-136. (1978)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1978_03-04_133-136.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1978_03-04_133-136.pdf

Download (978kB)

Abstract

Fünf verschiedene Methoden der Zuckerbestimmung (Bertrand, Schoorl, Rebelein, Reischauer und AOAC) wurden miteinander verglichen. Dabei wurde die Verwendbarkeit der einzelnen Methoden zu genauen Messungen festgestellt. Auf Grund der Ergebnisse wird bei Anwendung der Rebelein- und der AOACMethode eine Korrektion von 1 5 g/Lit. bei Zuckergehalten unter 10 g/1. empfohlen. Five different methods of sugar determination (Bertrand, Schoorl, Rebelein, Reischauer and АОАС) were subjected to a comparative investigation. The suitability of the individual methods for exact measurements was established. On the basis of the results the use of a correction value of 1.5 g/1. is suggested at sugar contents below 10 g/1., in case of the Rebelein and AOAC methods.

Item Type: Article
Other title: Comparative investigation of methods for the determination of the sugar content of wines ; Vergleichende Untersuchung der zur Bestimmung des Zuckergehaltes von Weinen dienenden Methode
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1978
Volume: 24
Number: 3-4
Page Range: pp. 133-136
Language: Hungarian, English, German, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80560/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 136. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 29. 12:57
Last Modified: 2023. Aug. 29. 12:57
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80780

Actions (login required)

View Item View Item