A pillanat sterilezett tej fehérjéinek változása tárolás során

Van Minh Pham; Lindner Károly: A pillanat sterilezett tej fehérjéinek változása tárolás során. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (24) 5-6. pp. 146-156. (1978)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1978_05-06_146-156.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1978_05-06_146-156.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Änderung der Proteine von zur begrenzten Lagerung „sterilisierten” Milchproben wurde untersucht. Die in einer mit einem in Gegenstrom arbeitenden Wärmeaustauscher versehenen Pasteurisiereinrichtung bei 130 °C und 140 °C geheizten Proben von Milchgemischen wurden unter verschiedenen Bedingungen (hei 10, 20 bzw. 30 °C 10, 20, 25 und 30 Tage lang) gelagert. Es wurde sowohl mit den sensorischen wie auch mit der durch Polyacrylamid gel-Elektrophorese bzw. mit dem Pro-Milk Gerät durchgeführten Proteinuntersuchungen festgestellt, dass - besonders die bei höherer Temperatur „sterilisierte” - Milch einige Wochen land sogar bei einer schwach gekühlten Lagerung haltbar ist. Natürlich muss man auch in diesem Fall die Kühlkette bis zum Verbrauch sichern. Changes of proteins of milk samples sterilized for a limited storage were investigates. Samples of miqed milk heated at 130 °C and 140 °C in a pasteurizer equipped with a counter-current heat exchanger were stored under various conditions (at 10, 20 or 30 °C 10, 20, 25 and 30 days). Protein investigations both by sensory tests and by polyacrylamide-gel electrophoresis and with the Pro-Milk proved that particularly the milk „sterilized” at higher temperature can be stored for some weeks even on storage in a slightly cooled area. Obviously the cooling chain must be ensured in this case until the milk is consumed.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1978
Kötet: 24
Szám: 5-6
Oldalak: pp. 146-156
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80561/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Tej - tárolás
Megjegyzések: Bibliogr.: 155. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 29. 14:16
Utolsó módosítás: 2023. aug. 29. 14:16
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80782
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet