Tóth Árpád; Balogh Jánosné: A diazinon, a metilparation és a diklórfosz 4,4'-nitro-benzil-piridines reakciójának vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (24) 5-6. pp. 188-192. (1978)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1978_05-06_188-192.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
The suitability for quantitative determinations of the colour reaction with 4,4’-nitrobenzyl pyridine used generally for the detection of insecticides of phosphoric acid derivative type was investigated. Measurements w'ere carried out to establish how the intensity of the developed colour is affected hy the length and temperature of the reaction. It was found that colour intensity is in case of all three compounds strongly dependent on the temperature of the reaction and on the duration of the reaction. The optimum parameters of measurement differ from each other for the individual compounds, and well reproducible results can be obtained even in case of the same compound only by the very exact adjustment of temperature. The results proved that 4,4’-nitrobenzyl pyridine is suitable for qualitative and semi-quantitative investigations but cannot be recommended for quantitative determinations. Es wurde die Anwendbarkeit der zum Nachweis der Insectizide von Phosphorsäurederivattyp benützten Farbreaktion von 4,4’-Nitrobenzylpyridin zur quantitativen Bestimmung untersucht. Messungen wurden durchgeführt um festzustellen, wie die Intensität der entwickelten Farbe durch die Reaktionsdauer und Reaktionstemperatur beeinflusst wird. Es wurde dabei festgestellt, dass die Farbintensität bei allen drei untersuchten Verbindungen sehr stark von der Reaktionstemperatur und Reaktionsdauer abhängig ist. Die optimalen Parameter der Messungen sind bei den individuellen Verbindungen unterschiedlich, und gut reproduzierbare Resultate sind sogar bei derselben Verbindung nur durch eine sehr sorgfältige Kontrolle der Temperatur erhältlich. Die Ergebnisse bestätigten, dass — obwohl das 4,4’-Nitrobenzylpyridin zur qualitativen und halbquantitativen Untersuchungen anwendbar ist - diese Verbindung zur quantitativen Bestimmungen nicht empfohlen werden kann.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1978 |
Kötet: | 24 |
Szám: | 5-6 |
Oldalak: | pp. 188-192 |
Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/80561/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 191. p. ; összefoglalás angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. aug. 29. 15:25 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 29. 15:25 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80788 |
Tétel nézet |