Organofoszfát peszticidmaradványok meghatározása természetes szinezékanyagokban gazdag élelmiszerekben

Kőmíves Tamás; Márton Attila Ferenc; Dutka Ferenc: Organofoszfát peszticidmaradványok meghatározása természetes szinezékanyagokban gazdag élelmiszerekben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (24) 5-6. pp. 201-204. (1978)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1978_05-06_201-204.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1978_05-06_201-204.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Eine mehrfache rückstandsanalytische Methode wird zur Bestimmung des Gehaltes von farbstoffreichen Lebensmitteln an Organophosphat-Pestiziden (Dimethoat, Formothion, Trichlorphon, Mevinphos, Chlorphenvonphos, Phosphamidon) beschrieben. Die Muster werden mit Acetonitril extrahiert, das Extrakt an einer gemischten Säule von Kieselgel-Aktivkohle (3 : 1) mit Acetonitril als Eluens gereinigt und sein Pestizidgehalt mit einer dünnschichtchromatographischen Methode bestimmt, wobei Kieselgel als Sorbens und ein 24 : 1 Gemisch von Chloroform und Äthanol als Eluens dienen. A multiple method of residue determination is described for the determination of organophosphate pesticides (dimethoate, formothion, trichlorphon, mevinphos, chlorphenvonphos, phosphamidon) in foods rich in pigments. The samples are extracted with acetonitrile, the extract purified on a mixed column of kieselgehactivated carbon (3 : 1) using acetonitrile as eluent, and the pesticide content of the purified extract determined by a thin-layer chromatographic method, applying kieselgel as sorbent and a 24 : 1 mixture of chloroform and ethanol as eluent.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1978
Kötet: 24
Szám: 5-6
Oldalak: pp. 201-204
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80561/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 203. p. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 29. 15:42
Utolsó módosítás: 2023. aug. 29. 15:42
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80790
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet