Fodorné Csorba Katalin; Kőmíves Tamás; Márton Attila Ferenc; Dutka Ferenc: Tiokarbamát herbicidmaradványok meghatározása növényi eredetű élelmiszerekben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (24) 5-6. pp. 205-209. (1978)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1978_05-06_205-209.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Die Mustervorbereitungsmethoden bei der Rückstandsbestimmung von Herbiziden vom Thiocarbamat-Typ in Lebensmitteln wurden untersucht. Zum Nachweis der Thiocarbamat-Verunreinigung (EPTC, Butylat) bzw. zu ihrer quantitativen Bestimmung in Lebensmittelmustern unterschiedlichen Ursprungs wurden die Farbreagenzien N-,2,6-Trichlorbenzochinonimin und N-Chlor-2,6-dibrombenzochinonimin verwendet. Die von den Verfassern entwickelte Methode erwies sich anwendbar zur Kontrolle der chemischen Verunreinigung von Obst- und Gemüseprodukten. The methods of sample preparation at the determination of residues of herbicides of thiocarbamate type in foods were investigated. The colour reagents N,2,6- trichlorobenzoquinoneimine and N-chloro-2,6-dibromobenzoquinoneimine were used for the detection of the thiocarbamate contaminants (EPTC, butylate) and of their quantitative determination of food samples of various origin. The method developed by the authors proved to be suitable for control of the chemical contaminants in fruit and vegetable products.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1978 |
Kötet: | 24 |
Szám: | 5-6 |
Oldalak: | pp. 205-209 |
Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/80561/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 208. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. aug. 29. 15:47 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 29. 15:47 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80791 |
Tétel nézet |