Tiokarbamát herbicidmaradványok meghatározása növényi eredetű élelmiszerekben

Fodorné Csorba Katalin and Kőmíves Tamás and Márton Attila Ferenc and Dutka Ferenc: Tiokarbamát herbicidmaradványok meghatározása növényi eredetű élelmiszerekben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (24) 5-6. pp. 205-209. (1978)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1978_05-06_205-209.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1978_05-06_205-209.pdf

Download (1MB)

Abstract

Die Mustervorbereitungsmethoden bei der Rückstandsbestimmung von Herbiziden vom Thiocarbamat-Typ in Lebensmitteln wurden untersucht. Zum Nachweis der Thiocarbamat-Verunreinigung (EPTC, Butylat) bzw. zu ihrer quantitativen Bestimmung in Lebensmittelmustern unterschiedlichen Ursprungs wurden die Farbreagenzien N-,2,6-Trichlorbenzochinonimin und N-Chlor-2,6-dibrombenzochinonimin verwendet. Die von den Verfassern entwickelte Methode erwies sich anwendbar zur Kontrolle der chemischen Verunreinigung von Obst- und Gemüseprodukten. The methods of sample preparation at the determination of residues of herbicides of thiocarbamate type in foods were investigated. The colour reagents N,2,6- trichlorobenzoquinoneimine and N-chloro-2,6-dibromobenzoquinoneimine were used for the detection of the thiocarbamate contaminants (EPTC, butylate) and of their quantitative determination of food samples of various origin. The method developed by the authors proved to be suitable for control of the chemical contaminants in fruit and vegetable products.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1978
Volume: 24
Number: 5-6
Page Range: pp. 205-209
Language: Hungarian, English, German, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80561/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 208. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 29. 15:47
Last Modified: 2023. Aug. 29. 15:47
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80791

Actions (login required)

View Item View Item