Tiokarbamát herbicidmaradványok meghatározása növényi eredetű élelmiszerekben

Fodorné Csorba Katalin; Kőmíves Tamás; Márton Attila Ferenc; Dutka Ferenc: Tiokarbamát herbicidmaradványok meghatározása növényi eredetű élelmiszerekben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (24) 5-6. pp. 205-209. (1978)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1978_05-06_205-209.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1978_05-06_205-209.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Mustervorbereitungsmethoden bei der Rückstandsbestimmung von Herbiziden vom Thiocarbamat-Typ in Lebensmitteln wurden untersucht. Zum Nachweis der Thiocarbamat-Verunreinigung (EPTC, Butylat) bzw. zu ihrer quantitativen Bestimmung in Lebensmittelmustern unterschiedlichen Ursprungs wurden die Farbreagenzien N-,2,6-Trichlorbenzochinonimin und N-Chlor-2,6-dibrombenzochinonimin verwendet. Die von den Verfassern entwickelte Methode erwies sich anwendbar zur Kontrolle der chemischen Verunreinigung von Obst- und Gemüseprodukten. The methods of sample preparation at the determination of residues of herbicides of thiocarbamate type in foods were investigated. The colour reagents N,2,6- trichlorobenzoquinoneimine and N-chloro-2,6-dibromobenzoquinoneimine were used for the detection of the thiocarbamate contaminants (EPTC, butylate) and of their quantitative determination of food samples of various origin. The method developed by the authors proved to be suitable for control of the chemical contaminants in fruit and vegetable products.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1978
Kötet: 24
Szám: 5-6
Oldalak: pp. 205-209
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80561/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 208. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 29. 15:47
Utolsó módosítás: 2023. aug. 29. 15:47
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80791
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet