Sarudi Imre; Pőcz Gyula: Célszerű munkamenet húsipari termékek fehérje-, foszfor- és nátriumtartalmának meghatározására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (26) 3. pp. 87-97. (1980)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1980_03_087-097.pdf Letöltés (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
Bei den Untersuchungen wurde Selenigesäure als Katalysator bei der KjeldahlZersetzung angewendet. Die im digerierten Muster gegenwärtigen NHp-Ionen wurden, ohne irgendeine Arbtennung durch Destillation, durch eine biamperometrische Titrierung mit einer KOBr-Lösung bestimmt, und die Ergebnisse dieser Titrierung wurden mittels des Kjeldahl — Winkler Verfahrens kontrolliert. Die empfohlene Methode kann auch zur Bestimmung der Na+-Ionen mittels Flammenphotometrie verwendet werden. In der Stammlösung sind sogar die PO£--Ionen als Phosphormolybdänvanadat durch Spektrophotometrie bestimmbar. In the investigations selenious acid was used as a catalyst in the Kjeldahl d gestion. The NH4+-ions present in the digested sample were determined, without separation by distillation, by biamperometric titration with a solution ofKOBr as titrant, and the results obtained by this titration were checked by the KjeldahlWinkler procedure. The suggested method enables also the determination of Na+- ions by flame photometry. In the stock solution also the POj-ions can be determined by spectrophotometry as phosphomolybdovanadate.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Ein zweckmässiger Arbeitsgang zur Bestimmung des Gehaltes an Protein, Phosphor und Natrium in Produkten der Fleischindustrie ; A practical working program for the determination of the contents of protein, phosphorus and sodium in products of the industry |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1980 |
Kötet: | 26 |
Szám: | 3 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 87-97 |
Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/80566/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 96. p. ; ill. ; összefoglalás német és angol nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. aug. 30. 14:49 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 30. 14:49 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80843 |
![]() |
Tétel nézet |