Célszerű munkamenet húsipari termékek fehérje-, foszfor- és nátriumtartalmának meghatározására

Sarudi Imre; Pőcz Gyula: Célszerű munkamenet húsipari termékek fehérje-, foszfor- és nátriumtartalmának meghatározására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (26) 3. pp. 87-97. (1980)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1980_03_087-097.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1980_03_087-097.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Bei den Untersuchungen wurde Selenigesäure als Katalysator bei der KjeldahlZersetzung angewendet. Die im digerierten Muster gegenwärtigen NHp-Ionen wurden, ohne irgendeine Arbtennung durch Destillation, durch eine biamperometrische Titrierung mit einer KOBr-Lösung bestimmt, und die Ergebnisse dieser Titrierung wurden mittels des Kjeldahl — Winkler Verfahrens kontrolliert. Die empfohlene Methode kann auch zur Bestimmung der Na+-Ionen mittels Flammenphotometrie verwendet werden. In der Stammlösung sind sogar die PO£--Ionen als Phosphormolybdänvanadat durch Spektrophotometrie bestimmbar. In the investigations selenious acid was used as a catalyst in the Kjeldahl d gestion. The NH4+-ions present in the digested sample were determined, without separation by distillation, by biamperometric titration with a solution ofKOBr as titrant, and the results obtained by this titration were checked by the KjeldahlWinkler procedure. The suggested method enables also the determination of Na+- ions by flame photometry. In the stock solution also the POj-ions can be determined by spectrophotometry as phosphomolybdovanadate.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Ein zweckmässiger Arbeitsgang zur Bestimmung des Gehaltes an Protein, Phosphor und Natrium in Produkten der Fleischindustrie ; A practical working program for the determination of the contents of protein, phosphorus and sodium in products of the industry
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1980
Kötet: 26
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 87-97
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80566/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 96. p. ; ill. ; összefoglalás német és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 30. 14:49
Utolsó módosítás: 2023. aug. 30. 14:49
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80843
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet