Bata Árpád; Galóczi József; Lásztity Radomir: Mikotoxin vizsgálatok élelmiszerekben I. : Kapilláris gázkromatográfia alkalmazási lehetősége hazai gabonák zearalenon (F-2 toxin) tartalmának meghatározására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (26) 4-5. pp. 135-138. (1980)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1980_04-05_135-138.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Die Bestimmung des Zearalenongehaltes von Futtermitteln mittels kapillaren Gaschromatographie wurde studiert. Es wurde dabei festgestellt, dass der Arbeitsaufwand der Vorbereitung des Musters durch Anwendung einer hochwirksamen Abtrennung vermindert werden kann (die Vorreinigung mittels Kolonnenchromatographie wird überflüssig), ohne irgendeine Änderung der Verlässlichkeit der Messergebnisse. Die Bestimmungen wurden mittels eines Gerätes von Packard 7000 Typ unter Verwendung einer mit einer SE —52 Verteilungsphase benetzten kapillaren Glaskolonne eigener Herstellung durchgeführt. Mittels dieser Methode kann man im Bereich 20 ppb — 10 ppm verlässliche Bestimmung durchführen. The determination of the zearalenon content of fodders with the use of capillary gas chromatography was studied. It was found that by applying a very efficient separation the labour requirement of sample preparation can be decreased (previous purification by column chromatography can be omitted) under preservation of reliable results of measurement. Determinations were carried out by an instrument of Packard 7000 type, with the use of a capillary glass column of own construction, wetted by SE — 52 separating phase. By this method, reliable determinations can be carried out in the range from 2 0 ppb to 1 0 ppm.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Mycotoxin untersuchungen in Lebensmitteln I. : Anwendungsmöglichkeiten der kapillaren Gaschromatographie zur Bestimmung des Gehaltes an Zearalenon (F-2 Toxin) in inländischen Getreiden |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1980 |
Kötet: | 26 |
Szám: | 4-5 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 135-138 |
Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/80567/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Gázkromatográfia, Mikotoxikológia |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 137. p. ; összefoglalás angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. aug. 31. 07:13 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 31. 07:21 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80851 |
![]() |
Tétel nézet |