Mikotoxin vizsgálatok élelmiszerekben II. : Zearalenon (F-2 toxin) meghatározása spektrofluorométerrel

Bata Árpád; Kiss Emerencia; Lásztity Radomir: Mikotoxin vizsgálatok élelmiszerekben II. : Zearalenon (F-2 toxin) meghatározása spektrofluorométerrel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (26) 4-5. pp. 139-143. (1980)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1980_04-05_139-143.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1980_04-05_139-143.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Erregbarkeit in ultraviolettem Licht und das Fluoreszenzspektrum des Zearalenons (F-2 Toxins) ermöglichen seine Bestimmung durch Spektrofluorometrie. Die verlässliche Durchführung der Messung beansprucht jedoch eine gründliche Vorbereitung und Reinigung des Musters. Die als geeignet gefundene Reinigungsmethode besteht aus Teilung, Kolonnenchromatographie und chemischer Reinigung. Bei Anwendung eines Spektrofluorometers vom Typ Perkin Elmer 1000 ist die Toxinkonzentration im Bereich 20 ppb — 10 ppm bei einem entsprechenden Bestimmungsfehler bestimmbar. Owing to the excitability in ultraviolet light of zearalenon and on the basis of its fluorescent spectrum, its determination by spectrofluorometry is possible. However, a reliable determination requires a very careful sample preparation and purification. The purification process which proved to be suitable consists of a liquid-liquid partition process, of a column chromatography and of a chemical purification. On using a spectrofluorometer of Perkin —Elmer 1000 type, the concentration of the toxin can be determined with an acceptable error in the concentration domain from 2 0 ppb to 1 0 ppm.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Mycotoxinuntersuchungen in Lebensmitteln II. : Bestimmung des Zearalenons (F-2 Toxins) mittels Spektrofluorometrie
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1980
Kötet: 26
Szám: 4-5
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 139-143
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80567/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Spektrofluorométer, Mikotoxikológia
Megjegyzések: Bibliogr.: 142. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 31. 07:23
Utolsó módosítás: 2023. aug. 31. 07:23
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80852
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet