Konzervipari termékek réz- és óntartalmának váltóáramú polarográfiás meghatározása

Juhász Endréné; Borusné Böszörményi Nóra; Kémery Tibor: Konzervipari termékek réz- és óntartalmának váltóáramú polarográfiás meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (26) 4-5. pp. 163-171. (1980)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1980_04-05_163-171.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1980_04-05_163-171.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Zur Bestimmung des Metallgehaltes von Konservenprodukten pflänzlichen und tierischen Ursprungs wurden vergleichende Untersuchungen mit Quadratwellen- und Wechselstrompolarographie, ferner mit Spektrophotometrie durchgeführt. Die entwickelten polarographischen Methoden ermöglichen eine gleichzeitige Bestimmung des Zinns und des Kupfers vom denselben Muster nach seinem Aufschluss mit Schwefelsäure und Salpetersäure. Die vergleichenden Untersuchungen bestätigten im Fall beider Metalle, dass kein nachweisbarer Unterschied zwischen den drei Methoden besteht. Die Einführung von polarographischen Methoden wird durch die Einfachkeit und Geschwindigkeit der Messung begründet. Comparative investigations were carried out for the determination of the metal content of preserves of vegetable and animal origin, on applying square-wave and alternating current polarography or spectrophotometry. The developed polarographic methods make possible the simultaneous determination of tin and copper from the same sample after its digestion with sulphuric and nitric acids. The comparative investigations proved in case of both metals that no difference is detectable between the results obtained by any of the mentioned three methods. The introduction of the polarographic methods is reasonable due to the simplex nature and quickness of the measurement.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Bestimmung des Kupfer-und Blei Gehaltes von Produkten der Konservenindustrie mittels Wechselstrom-Polarographie
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1980
Kötet: 26
Szám: 4-5
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 163-171
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80567/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 170. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 31. 07:57
Utolsó módosítás: 2023. aug. 31. 07:57
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80855
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet