Különböző hazai és külföldi eredetű étkezési korpaminták diétás rost tartalmának vizsgálata I.

Horváthné Mosonyi Magda; Rigó János; Hegedűsné Völgyesi Erzsébet: Különböző hazai és külföldi eredetű étkezési korpaminták diétás rost tartalmának vizsgálata I. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (26) 4-5. pp. 215-219. (1980)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1980_04-05_215-219.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1980_04-05_215-219.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Der Gehalt an Nährfasern definiert auf physiologischem Grund wurde in Nährkleienmustern durch die gravimetrische Messung des nach der enzymatischen Zersetzung erhaltenen Rückstandes bestimmt. Diese Bestimmung wurde von vier verschiedenen Mustern in 11 Fällen durchgeführt. Die Ergebnisse wurden durch mathematische Statistik ausgewertet und in Prozenten angegeben. Von den Ergebnissen ging dann die Schlussfolgerung hervor, dass der Gehalt an Nährfasern von Lebensmitteln pflanzlichen Ursprungs mit der beschriebenen Methode mit einer zufriedenstellenden Genauigkeit bestimmt werden kann. The contents of dietary fibres defined on physiological basis were determined in samples of edible brans by measuring by gravimetry the non-digestible residue. Determinations were carried out in 11 cases from four samples of different source. The results were evaluated by mathematical statistics and given as percentages. The results allowed the conclusion that the described method can be used for the determination of the dietary fibre content of vegetable origin at a sufficient accuracy.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Untersuchung des Gehaltes an Nährfasern von verschiedenen inländischen und ausländischen Nährkleienmustern
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1980
Kötet: 26
Szám: 4-5
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 215-219
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80567/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 218. p. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 31. 09:06
Utolsó módosítás: 2023. aug. 31. 09:06
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80862
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet