Mikotoxin vizsgálatok élelmiszerekben III. : a T-2 toxin meghatározása vékonyréteg kromatográfiás módszerrel

Bata Árpád; Lásztity Radomir: Mikotoxin vizsgálatok élelmiszerekben III. : a T-2 toxin meghatározása vékonyréteg kromatográfiás módszerrel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (26) 6. pp. 223-227. (1980)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1980_06_223-227.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1980_06_223-227.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Von den Toxinen der Fusariumpilze wurde die Bestimmung der Verbindungen mit einem Trichotecangerüst mittels Dünnschichtchromatographie studiert. Bei dieser Arbeit wurden die Bestimmungsmöglichkeiten des T - 2 -toxins miteinander verglichen. Bei der Entwicklung mit p-Anisaldehyd wurde gefunden, dass diese Art der Bestimmung nur bei einer Konzentration von nur 0,5 ppm oder bei höheren Konzentrationen anwendbar ist, jedoch sogar bei solchen hohen Konzentrationen die Betimmung von zahlreichen Substanzen störend beeinflusst wird. Die Anwendbarkeit von 4-(p-Nitrobenzyl) pyridin und Tetraäthylenpentamin wurde untersucht. Die Methode erwies sich als anwendbar bei einer Konzentration von 0,1 ppm oder höher bei der Analyse von Getreiden, Mischfuttern und Nährmitteln. Bei den untersuchten Fällen wurde kein die Bestimmung störender Einfluss beobachtet. Of the toxins of Fusarium fungi, the determination of compounds having a trichotecan skeleton by thin-layer chromatography was studied. In the course of this study, possibilities of the determination of T-2 toxin were compared. Ondevelopment with p-anisaldehyde it was found that the determination can be applied only at a concentration of 0.5 ppm or higher but even at such high concentrations a great number of substances may interfer with the determination. On testing the suitability of 4 —(p-nitrobenzyl)-pyridine and tetraethylene pentamine the method proved suitable in case of cereals, mixed fodders and nutrients at concentrations of 0 . 1 ppm of higher. In the examined cases no effects interfering with the determination were observed.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Mycotoxin untersuchungen in Lebensmitteln III. : Bestimmung des T-2-Toxins mit einer dünnschichtchromatographischen Methode ; Mycotoxin investigations in foods III. : Determination of T-2 toxin by a thin-layer chromatographic method
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1980
Kötet: 26
Szám: 6
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 223-227
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80568/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Kromatográfia, Mikotoxikológia
Megjegyzések: Bibliogr.: 226. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 31. 09:38
Utolsó módosítás: 2023. aug. 31. 09:38
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80865
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet