Egyes hazai élelmiszerek hozzáadott nátriumglutamát tartalmának meghatározása

Horváth György; Mile László: Egyes hazai élelmiszerek hozzáadott nátriumglutamát tartalmának meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (27) 2. pp. 55-60. (1981)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1981_02_055-060.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1981_02_055-060.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Die zu einigen ungarischen Lebensmitteln (Suppenpulvern, Speisewürzen, Gewürzmischungen, schnellgefrorenen Speisen) zugefügte Menge von Natriumglutamat wurde untersucht. Zu diesem Zweck wurde eine rasch durchführbare Schichtchromatographische Methode (auf Silikagel) entwickelt, wobei ein Gemisch von n-Butanol:Eisessig:Wasser als Laufmittel, bzw. ein Gemisch von Ninhydrin: Pyridin:Aceton als Entwickler dienen. Die blaue Verfärbung wurde mit einem Densitometer gemessen. Mittels dieser Methode können einige, die einzelnen Untersuchungen störenden Faktoren (wie der Gehalt an Natriumchlorid) ausgeschlossen werden. The amount of sodium glutamate added to some Hungarian foods (as powdered soups, seasonings, spice mixtures, quick-frozen meals) was investigated. For this purpose a quick performable layer-chromatographic method (on silica gel) was developed wherein a mixture of n-butanol: glacial acetic acid: water as running agent and a mixture of ninhydrine:pyridine:acetone as developer are applied. The formed blue colour was measured by a densitometer. On using this method, some factors interfering with some of the tests can be excluded (e. g. the content of sodium chloride).

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Bestimmung der einigen ungarischen Lebensmitteln zugefügten Menge von Natrium-glutamat ; Determination of the amount of sodium glutamate added to some Hungarian foods
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1981
Kötet: 27
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 55-60
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80570/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 59. p. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 31. 13:18
Utolsó módosítás: 2023. aug. 31. 13:18
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80884
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet