Szójatermékek tripszin-inhibitor aktivitásának meghatározása

Petres Jolán; Kárpáti György: Szójatermékek tripszin-inhibitor aktivitásának meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (27) 4. pp. 179-186. (1981)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1981_04_179-186.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1981_04_179-186.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Eine von der Literatur übernommene und zur Bestimmung der Trypsininhibitoraktivität von Sojabohnen und Sojaprodukten adaptierte Methode wird ausführlich beschrieben. Von den Untersuchungsergebnissen geht hervor, dass die angewendete Methode bei Durchführung von drei parallelen Messungen mit einer relativen Streuung von 4,48— 10,1% verrichtbar ist. Auf Grund der diesbezüglichen Erfahrungen wird die Methode den ungarischen Untersuchungsanstalten zwecks einer einheitlichen Beurteilung als eine normierbare Methode zur Bestimmung des aktiven Trypsininhibitorgehalt von Sojabohnen enthaltenden Produkten zur Einführung empfohlen. A method described in literature and adapted for the determination of th e' trypsin-inhibitor activity of soybeans and of soybean products is presented in detail. Results of investigations indicate that the applied method can be carried out in case of triplicate measurements with a relative scattering of 4.48- 10.1%. On the basis of their experience the presented method is recommended to the Hungarian food control institutes for introduction as standardizable method, in order to carry out the evaluation in a uniform way, at the determination of the content of active trypsin-inhibitor in products containing soybeans.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Bestimmung der Trypsin Inhibitor Aktivität von Sojaprodukten ; Determination of the trypsin-inhibitor activity of soybean products
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1981
Kötet: 27
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 179-186
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80572/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 185. p. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 04. 08:37
Utolsó módosítás: 2023. szep. 04. 08:37
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80904
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet