Bol'šakov A. S.; Saryčeva L. A.; Dolgov V. A.: Biologičeskaâ cennostu zkssudativnoj svininy i vozmožnosti ee povyšeniâ. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (27) 5-6. pp. 267-270. (1981)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1981_05-06_267-270.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Az exszudatív húsok táplálkozástani értékének vizsgálata alapján megállapítható, hogy 5% vérrel történő dúsítás kedvezően befolyásolja az ilyen típusú hús hiológiai értékét. A dúsított termék biológiai értéke azonossá válik a normál sertéshúsból előállított készítményekkel. Az eljárás előnye, hogy lehetőséget nyújt a vágóhídon melléktermékként mutatkozó vér gazdaságos felhasználására is. Auf Grund der Untersuchung des ernährungskundlichen Wertes von exsudativen Fleischwaren konnte festgestellt werden, dass der biologische Wert des Fleisches vom diesen Typ durch eine Veranreicherung mit 5% Blut günstig beeinflusst wird. Der biologische Wert des Anreicherungsproduktes wird dem Wert der vom normalen Schweinefleisch hergestellten Produkten gleich sein. Ein Vorteil dieses Verfahrens ist, dass es zugleich auch eine ökonomische Verwertung des im Schlachthaus als Nebenprodukt anfallenden Blutes ermöglicht. On the basis of the investigation of the nutritional value of exsudative meats it was found that an enrichment with 5% blood favourably affects the biological value of meats of this type. The biological value of the enriched product will be identical with that of products obtained from normal pork. An advantage of the method is that it offers possibilities also for the economical use of blood obtained as a by-product of slaughterhouses.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Az exszudatív (PSE) sertéshús biológiai értéke és növelésének lehetőségei |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1981 |
Kötet: | 27 |
Szám: | 5-6 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 267-270 |
Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/80573/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat, Élelmiszeripari technológia |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 270. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 04. 11:03 |
Utolsó módosítás: | 2023. szep. 04. 11:03 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80917 |
![]() |
Tétel nézet |