Biologičeskaâ cennostu zkssudativnoj svininy i vozmožnosti ee povyšeniâ

Bol'šakov A. S.; Saryčeva L. A.; Dolgov V. A.: Biologičeskaâ cennostu zkssudativnoj svininy i vozmožnosti ee povyšeniâ. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (27) 5-6. pp. 267-270. (1981)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1981_05-06_267-270.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1981_05-06_267-270.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Az exszudatív húsok táplálkozástani értékének vizsgálata alapján megállapítható, hogy 5% vérrel történő dúsítás kedvezően befolyásolja az ilyen típusú hús hiológiai értékét. A dúsított termék biológiai értéke azonossá válik a normál sertéshúsból előállított készítményekkel. Az eljárás előnye, hogy lehetőséget nyújt a vágóhídon melléktermékként mutatkozó vér gazdaságos felhasználására is. Auf Grund der Untersuchung des ernährungskundlichen Wertes von exsudativen Fleischwaren konnte festgestellt werden, dass der biologische Wert des Fleisches vom diesen Typ durch eine Veranreicherung mit 5% Blut günstig beeinflusst wird. Der biologische Wert des Anreicherungsproduktes wird dem Wert der vom normalen Schweinefleisch hergestellten Produkten gleich sein. Ein Vorteil dieses Verfahrens ist, dass es zugleich auch eine ökonomische Verwertung des im Schlachthaus als Nebenprodukt anfallenden Blutes ermöglicht. On the basis of the investigation of the nutritional value of exsudative meats it was found that an enrichment with 5% blood favourably affects the biological value of meats of this type. The biological value of the enriched product will be identical with that of products obtained from normal pork. An advantage of the method is that it offers possibilities also for the economical use of blood obtained as a by-product of slaughterhouses.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Az exszudatív (PSE) sertéshús biológiai értéke és növelésének lehetőségei
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1981
Kötet: 27
Szám: 5-6
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 267-270
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80573/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat, Élelmiszeripari technológia
Megjegyzések: Bibliogr.: 270. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 04. 11:03
Utolsó módosítás: 2023. szep. 04. 11:03
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80917
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet