Kuusi Taina; Tenhunen J.; Hirvi T.; Suihko M.: Quality properties of caraway seed from various sources. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (27) 5-6. pp. 281-290. (1981)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1981_05-06_281-290.pdf Letöltés (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
A köménymag minőségi értékelésére alkalmas módszereket tanulmányozták különböző forrásokból származó 11 minta: külföldi és finn kereskedelmi minták és vadon termett finn minták alapján. A vizsgálati módszerek felölelték a szennyezésekre vonatkozó előzetes szemlét a külső megjelenés alapján a zamat és a nagyság, a súlyveszteség (nedvességtartalom), a hamu és a savban oldhatatlan hamu, az illóolaj-tartalom meghatározását és az illóolajban a karvon és limonén tartalom meghatározását gázkromatográfiával. Ezenkívül érzékszervi módszerekkel értékelték az illatok küszöbértékeit és a zamatanyagok jellegét. Tárgyalják ezeknek a módszereknek a használhatóságát. A vadon termett köménymagmintákban az illóolaj-tartalom kifejezetten nagyobb volt, mint az egyéb mintákban. A vadon termett magminták illatküszöbei azonban csak átlagosak voltak. A régi mintákban a zamatveszteség nem volt határozott, és a zamatanyagok jellege élesebben kömény típusú volt, mint a frissebb mintákban. Tárgyalják továbbá a vad kömény termesztési lehetőségeit Finnországban. Auf Grund 11 Muster unterschiedlicher Herkunft: und zwar auf Grund ausländischer und finnischer kommerziellen Muster und wild gewachsenen finnischen Muster wurden Methoden studiert, die zur Qualitätsbewertung von Kümmelkörnern geeignet sind. Die Untersuchungsmethoden umfassten eine vorangehende Besichtigung bezüglich der Verunreinigungen auf Grund der äusseren Erscheinung, ferner die Bestimmung des Aromas und der Grösse, des Gewichtsverlustes (Feuchtigkeitsgehaltes), des Äschegehaltes und der Menge der in Säure unlöslichen Asche, die Bestimmung des ätherischen Ölgehaltes und des Gehaltes and Carvon und Limonen in ätherischen Öl durch Gaschromatographie. Ausserdem wurden die Schwellenwerte des Geruchs und der Charakter der Aromatoffe mittels sensorischen Methoden bewertet. Die Verwendbarkeit dieser Methoden wird besprochen. In den wild gewachsenen Kiimmelkörnermustern war der Gehalt an ätherischem öl ausgesprochen höher als in den übrigen Mustern. Die Schwellenwerte des Geruchs waren jedoch in den Mustern der wild gewachsenen Kümmelkörner nur durchschnittlich. In den älteren Mustern war der Aromaverlust nicht ausdrücklich, und der Charakter der Aromastoffe wies einen schärferen Kümmeltyp auf, als in den frischeren Mustern. Ferner werden die Anbaumöglichkeiten des wilden Kümmels in Finnland erörtert.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Különböző eredetű köménymagminták minőségi tulajdonságai |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1981 |
Kötet: | 27 |
Szám: | 5-6 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 281-290 |
Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/80573/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 288. p. ; összefoglalás magyar és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 04. 11:43 |
Utolsó módosítás: | 2023. szep. 21. 13:16 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80919 |
Tétel nézet |