Effect of heat treatment on commercial grape seed oil

El-Kady Samir; Nedelkovits János: Effect of heat treatment on commercial grape seed oil. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (27) 5-6. pp. 297-302. (1981)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1981_05-06_297-302.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1981_05-06_297-302.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Két kereskedelmi szőlőmag olaj minta összehasonlító elemzésére került sor, amelyek egyikét 180 °C-on hevítették 45 percig. A sültburgonya készítésnél használatos olaj fizkai és kémiai sajátságait vizsgálták. Az egyes lipid osztályokat vékonyrétegkromatográfiával választották el. A zsírsavösszetétel meghatározása gázkromatográfiásán történt. A vizsgálatok a szőlőmag olaj viszonylag jó hőtűrését bizonyították. Eine vergleichende Analyse wurde mit zwei Mustern vom kommerziellen Traubenkernöl durchgeführt. Eines dieser Muster war unbehandeltes kommerzielles öl, das andere war dagegen vorangehend 45 Minuten lang einer Wärmebehandlung bei 180 °C unterworfen. Die physikalischen und chemischen Eigenschaften des bei der Herstellung von Bratkartoffelstücken verwendeten Öls untersucht Die einzelnen Lipidgruppen wurden durch Dünnschichtchromatographie abgetrennt. Die Fettsäurezusammensetzung wurde gaschromatisch ermittelt. Die Untersuchungen haben die verhältnismässig gute Wärmetoleranz des Traubenkernöls bewiesen.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Hőkezelés hatása a kereskedelmi szőlőmag olajra
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1981
Kötet: 27
Szám: 5-6
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 297-302
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80573/
Kulcsszavak: Élelmiszeripari technológia, Élelmiszervizsgálat, Élelmiszerkémia
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 301-302. ; ill. ; összefoglalás magyar és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 04. 11:56
Utolsó módosítás: 2023. szep. 04. 11:56
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80921
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet