Some physical treatments on wheat bran for producing dietary fiber

Tabekhia M. M.; El-Kady Samir; Ammar K. A.: Some physical treatments on wheat bran for producing dietary fiber. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (27) 5-6. pp. 307-312. (1981)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1981_05-06_307-312.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1981_05-06_307-312.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A búzakorpa rostforrásként való felhasználása az emberi táplálkozásba látozott, a nagy fitintartalom (3,5-4% ) miatt. Szerzők vizsgálták egyrészt, pák fitintartalmát, másrészt tanulmányozták a fitintartalom csökkentés lehetőségeit fitáz enzim segítségével. A fitátok teljes lebontását búzakorpa s penzióban végezték pH = 5,0 - 5,2 acetát pufferben, 40 - 45 °C-on, 6 órán kere A kezelt terméket vizes mosás után félüzemi méretekben szárították 10—11 nedvességtartalomig. A kis fitintartalmú készítmény az eredeti fitáttart. 10%-át tartalmazta. A sajátságok jellemzésére meghatározták a szemcsenag eloszlást, a vízkötőképességet és a sűrűséget. Az eredmények alapján az enz. eljárás alkalmasnak látszik étkezési nyersrost készítésére. Infolge des hohen Phytingehaltes (3,5 —4,0%) ist die Verwendung der Weiz< kleie als Faserquelle in der menschlichen Ernährung nur begrenzt. Es wurde eint seits der Phytingehalt von Kleien untersucht, andererseits wurden aber die Möglic. keiten der Herabsetzung des Phytingehaltes mittels der Enzyms Phytase unte: sucht. Die vollkommene Zersetzung der Phytate wurde in einer Weizenkleiei suspension in einem Acetatpuffer vom pH 5,0-5,2 bei 40 - 45 °C sechs Stunden lai durchgeführt. Das behandelte Produkt wurde nach Waschen mit Wasser im halt betrieblichen Mass bis zu einem Feuchtigkeitsgehalt von 10-12% getrocknet. I dem an Phytin ärmeren Produkt blieb nur 10% des ursprünglichen Phytatgehalb zurück. Zur Kennzeichnung seiner Eigenschaften wurden die Verteilung der Kon grossen, die Wasseraufnahmefähigkeit und die Dichte bestimmt. Auf Grund de Ergebnisse scheint das enzymatische Verfahren zur Herstellung von geniessbarei Rohfasern geeignet zu sein.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Étkezési nyersrost előállítása a búzakorpa fizikai kezelésével
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1981
Kötet: 27
Szám: 5-6
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 307-312
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80573/
Kulcsszavak: Élelmiszeripari technológia
Megjegyzések: Bibliogr.: 312. p. ; összefoglalás magyar és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 04. 12:10
Utolsó módosítás: 2023. szep. 04. 12:10
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80923
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet