Tabekhia M. M.; El-Kady Samir; Ammar K. A.: Some physical treatments on wheat bran for producing dietary fiber. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (27) 5-6. pp. 307-312. (1981)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1981_05-06_307-312.pdf Letöltés (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
A búzakorpa rostforrásként való felhasználása az emberi táplálkozásba látozott, a nagy fitintartalom (3,5-4% ) miatt. Szerzők vizsgálták egyrészt, pák fitintartalmát, másrészt tanulmányozták a fitintartalom csökkentés lehetőségeit fitáz enzim segítségével. A fitátok teljes lebontását búzakorpa s penzióban végezték pH = 5,0 - 5,2 acetát pufferben, 40 - 45 °C-on, 6 órán kere A kezelt terméket vizes mosás után félüzemi méretekben szárították 10—11 nedvességtartalomig. A kis fitintartalmú készítmény az eredeti fitáttart. 10%-át tartalmazta. A sajátságok jellemzésére meghatározták a szemcsenag eloszlást, a vízkötőképességet és a sűrűséget. Az eredmények alapján az enz. eljárás alkalmasnak látszik étkezési nyersrost készítésére. Infolge des hohen Phytingehaltes (3,5 —4,0%) ist die Verwendung der Weiz< kleie als Faserquelle in der menschlichen Ernährung nur begrenzt. Es wurde eint seits der Phytingehalt von Kleien untersucht, andererseits wurden aber die Möglic. keiten der Herabsetzung des Phytingehaltes mittels der Enzyms Phytase unte: sucht. Die vollkommene Zersetzung der Phytate wurde in einer Weizenkleiei suspension in einem Acetatpuffer vom pH 5,0-5,2 bei 40 - 45 °C sechs Stunden lai durchgeführt. Das behandelte Produkt wurde nach Waschen mit Wasser im halt betrieblichen Mass bis zu einem Feuchtigkeitsgehalt von 10-12% getrocknet. I dem an Phytin ärmeren Produkt blieb nur 10% des ursprünglichen Phytatgehalb zurück. Zur Kennzeichnung seiner Eigenschaften wurden die Verteilung der Kon grossen, die Wasseraufnahmefähigkeit und die Dichte bestimmt. Auf Grund de Ergebnisse scheint das enzymatische Verfahren zur Herstellung von geniessbarei Rohfasern geeignet zu sein.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Étkezési nyersrost előállítása a búzakorpa fizikai kezelésével |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1981 |
Kötet: | 27 |
Szám: | 5-6 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 307-312 |
Nyelv: | magyar , angol , német |
Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/80573/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszeripari technológia |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 312. p. ; összefoglalás magyar és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 04. 12:10 |
Utolsó módosítás: | 2023. szep. 04. 12:10 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80923 |
Tétel nézet |