Csemegekukorica zsengeségének meghatározására szolgáló viszkozimetriás módszer

Sebők András; Bódi Judit: Csemegekukorica zsengeségének meghatározására szolgáló viszkozimetriás módszer. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (29) 1. pp. 9-24. (1983)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1983_01_009-024.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1983_01_009-024.pdf

Letöltés (4MB)

Absztrakt (kivonat)

Eine modifizierte viskosimetrische Methode wurde zur Bewertung des Reifegrades vom Delikatessenmais entwickelt. Die optimale Deformationsgeschwindigkeit des Testes, у = 48,6 s - 1 wurde bestimmt. Ein einfaches Flussmodell gemäss dem Potenzgesetzes wurde dabei angewendet. Die scheinbare Viskosität wies einen starken Zusammenhang mit den Parametern der Reife auf. Die Viskosität von Maisbreien wurde durch Gefrierenlassen erhöht. Gefrorener Mais kann durch seine scheinbare Viskosität und durch seine höchste Zurückströmungskraft vom Standpunkt seiner Qualität genügend gekennzeichnet werden. A modified viscometric method was developed for the evaluation of sweet corn maturity. The optimal deformation rate of the test, у = 48.6 s - 1 was determined. A simple power law flow model was applied. The apparent viscosity highly correlated with the maturity parameters. Freezing increased the viscosity of the corn slurries. For frozen corn the apparent viscosity and the Back Extrusion maximum force were satisfactory indexes of quality.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: A modified viscometric method for the objective evaluation of sweet corn maturity
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1983
Kötet: 29
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 9-24
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80579/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 23. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 05. 09:48
Utolsó módosítás: 2023. szep. 05. 09:48
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80971
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet