Takarmányok és élelmiszerek aminosav összetételének meghatározása különböző fehérje hidrolízis módszerekkel

Csapó János: Takarmányok és élelmiszerek aminosav összetételének meghatározása különböző fehérje hidrolízis módszerekkel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (29) 3-4. pp. 159-170. (1983)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1983_03-04_159-170.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1983_03-04_159-170.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Verfasser verglichen die aus der Fachliteratur bekannten verschiedenen Proteinhydrolyse-Methoden bei der Bestimmung von Aminosäurezusammensetzung des Maises, Milchpulvers, Soja- und Fleischmehls. Sie empfehlen als entsprechend genaue Bestimmung der totalen Aminosäurezusammensetzung von Lehensmittelund Futtermittelmustern die Hydrolyse mit 6 N Salzsäure, für die Cysteinbestimmung eine Schnellzuführung nach der Oxidierung mit Perameisensäure und für die Tryptophanbestimmung die Methode mit 3 M Merkapto-ethan-sulfonsäure. Die Aminosäurezusammensetzung der untersuchten Proben wurde mit dem Aminosäureanalysator Typ. LKB 4101 bestimmt. Different well-known methods of protein hydrolysis were compared in the determination of amino acid composition of maize, milk powder,fsoya and meat flour. For suitably accurate determination of complete amino acid composition of food and feed samples hydrolysis with 6N hydrochloric acid, for the determination of cysteine oxidation with performic acid followed by accelerated feeding and for the determination of tryptophan the method using 3 M mercapto-ethanesulphonic acid are recommended. The amino acid composition of the examined materials was determined with amino acid analyser type LKB 4101. L’auteur fait entrer en comparaison des diverses méthodes d’hydrolyse des protéines pour le dosage de la composition d’acides aminés de mais, poudre de Iáit, sója et faríné de viande. II propose l’hydrolyse chlorhydrique (6 N HCl) pour le dosage precis de tous les acides aminés, l’alimentation accélérée aprés une oxydation avec l’acide performique (HCOOOH) pour le dosage de cysteine, et la méthode avec l’acide mercaptoéthane-sulfonique 3 mol, pour le dosage de triptophane. La composition d’acides aminés des substances analysées a été déterminée par l’analysateur LKB 4101.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Determination of amino acid composition of foods and feeds using different methods of protein hydrolysis
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1983
Kötet: 29
Szám: 3-4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 159-170
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80581/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 167. p. ; összefoglalás angol, német és francia nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 05. 14:57
Utolsó módosítás: 2023. szep. 05. 14:57
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80996
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet