Örsi Ferenc; Ábrahámné Szabó Ágnes: Zsíroldható vitaminok meghatározása intenzív folyadékkromatográfiával I. : az A- és E-vitamin meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (30) 3-4. pp. 127-138. (1984)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1984_03-04_127-138.pdf Letöltés (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
The liquid chromatographic method described in literature has been adapted by the authors for the determination of vitamin A and vitamin E. On a further development of the method a procedure has been evolved for the separation of these vitamins from premixes and fodders. Subsequent to the saponification of the samples a separation carried out in a reversed stable phase and detection by UV were applied. The interfering effect of the saponification and of some antioxidants were investigated. Die in der Literatur beschriebene Methode der Flüssigkeitschromatographie wurde von den Autoren zur Bestimmung von Vitamin A und Vitamin E angewendet. Durch eine weitere Entwicklung der Methode erhielt man ein Verfahren zur Trennung dieser Vitamine von Premixen und Futtermitteln. Nach der Verseifung der Muster wurde eine Abtrannung auf einer verkehrten stabilen Phase mittels UV-Nachweis angewendet. Die störende Wirkung der Verseifung und einiger Antioxydationsmittel wurde untersucht. Les auteurs ont adapté une méthode de Chromatographie en phase liquide rapportée dans la bibliographie pour la détermination les vitamines A et E. II ont développé cette méthode pour faire propre ä la séparation des vitamines dans les fourrages. I Is ont employé une UV-détection aprés la saponification et la séparation en phase stationnaire inverse. La saponification et Faction troublante de certains antioxidants ont été analysées.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Determination of liposoluble vitamins by intensive liquid chromatography I. : Determination of vitamin A and vitamin E ; Bestimmung von fettlöslichen Vitaminen mittels intensiver Flüssigkeitschromatographie I. Bestimmung von Vitamin A und Vitamin E |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1984 |
Kötet: | 30 |
Szám: | 3-4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 127-138 |
Nyelv: | magyar , angol , német , francia , orosz |
Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/80583/ |
Kulcsszavak: | Folyadékkromatográfia, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 137. p. ; összefoglalás angol, német és francia nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 06. 12:24 |
Utolsó módosítás: | 2023. szep. 06. 12:24 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81021 |
![]() |
Tétel nézet |