Az analitika jövője élelmiszerek vizsgálatában és értékelésében

Täufel Kurt: Az analitika jövője élelmiszerek vizsgálatában és értékelésében. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 1-2. pp. 6-13. (1965)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1965_01-02_06-13.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1965_01-02_06-13.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Im Laufe der letzten Jahrzehnte hat sich die Lebensmittelchemie mehr und mehr zu einer Disziplin der angewandten Biochemie entwickelt. Untersuchung und Beurteilung der Lebensmittel erfolgten bisher meist gemäss den lebensmittelrechtlichen Anweisungen. Der neuen Arbeitsrichtung gemäss liegt jetzt auch die Forderung nach einer Urteilsfindung über die ernährungsphysiologische Wertigkeit, Verträglichkeit usw. vor. Als Beitrag dazu, wie der Verfasser Weg, Richtung und Ziel der analytischen Arbeit in der Perspektive zu erkennen glaubt, werden einige herusgegriffene Problemkreise erörtert. Au cours des derniéres décades la chimie des denrées alimentaires est devenue de plus en plus une branche de la biochimie appliquée. L’analyse et l’évaluation des denrées alimentaires ont été faites jusqu’ici surtout du point de vue de la police de ces substances. Conformémant ä la nouvelle direction de travail s’y ajoute maintenant l’évaluation du point de vue de la Physiologie de la nutrition. Pour illustrer comment l’auteur voit la perspective, la direction et la but du travail analytique dans l’avenir il discute quelques problémes détachés. In the last decades food chemistry proved to develop rather to a particular branch of applied biochemistry. Up to the present, foods were investigated and evaluated mainly from the aspect of food control. Corresponding to the new trend in food assay, the conventional evaluation of foods is now to'be complemented by an evaluation from the aspect of nutrition physiology. Some selected topics are discussed in detail in order to show how the perspectivic ways, trends and aims of analytical technique will develop, in the opinion of the author.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Perspektive der Analysis bei Untersuchung und Beurteilung der Lebensmittel ; The future role of analysis in the investigation and evaluation of foods
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1965
Szám: 1-2
Oldalak: pp. 6-13
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81028/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat, Élelmiszerkémia
Megjegyzések: Bibliogr.: 12. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 06. 12:57
Utolsó módosítás: 2023. szep. 06. 12:57
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81079
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet