Közfogyasztású élelmi anyagok fluortartalma a Román Népköztársaság egyes vidékein

Szabóné Selényi Zsuzsa; Bódis Sándor; Székely István: Közfogyasztású élelmi anyagok fluortartalma a Román Népköztársaság egyes vidékein. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 1-2. pp. 14-20. (1965)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1965_01-02_14-20.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1965_01-02_14-20.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Verfasser untersuchten den Fluorgehalt von allgemein konsumierten Nahrungsmitteln in einzelnen Gebieten der Rumänischen Volksrepublik. Sie stellten fest, dass auf Marosvásárhely bezogen mit der Nahrung täglich 0,25- 0,40 mg Fluor in den Organismus gelangt. So kann die Menge des in den Organismus gelangten Fluors - das mit der Fluorierung des Trinkwassers erhaltene 1 mg Fluor mit einberechnet - für optimal betrachtet werden. Es wurde festgestellt, dass die von verschiedenen Gebieten stammenden identischen Nahrungsmittel ähnliche Mengen Fluor enthalten. The content of fluorine was studied in various foods generally consumed in certain regions of the Roumanian People’s Republic. It was found that as regards the city of Marosvásárhely, daily about 0,25 to 0,40 mg of fluorine are introduced into the organism via foods, by way of food intake. Thus, combined with the consumption of fluorinated drink water (1 mg of fluorine daily), the amount of fluorine taken up can be considered as an optimum value. Foods of the same type originating from various other regions of the country proved to contain similar quantities of fluorine. Les auteurs ont étudié la teneur en fluor des denrées alimentaires de consommation en certaines régions de la République Populaire Roumaine. Ils ont établi qu’a Marosvásárhely il arrive journellement 0,25-0,40 mg de fluor dans l’organisme avec les aliments. Ainsi, avec la quantité de 1 mg de fluor ajoutée á l’eau potable l’apport du fluor peut étre qualifié comme optimal. Ils ont aussi établi que les denrées alimentaires identiques provenant des diverses régions contiennent des quantités de fluor analogues.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Fluorine content of foods in general use in some regions of the Romanian People's Republic ; Fluorgehalt allgemein konsumierter Nahrungsmittel in einzelnen Gebieten der Rumänischen Volksrepublik
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1965
Szám: 1-2
Oldalak: pp. 14-20
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81028/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - Románia
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 18-19. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 06. 13:10
Utolsó módosítás: 2023. szep. 06. 13:10
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81080
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet