Szabad aminosavak meghatározása paradicsomban

Vidéki László; Szilágyiné Benics Katalin: Szabad aminosavak meghatározása paradicsomban. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 9-12. pp. 334-336. (1965)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1965_09-12_334-336.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1965_09-12_334-336.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Verfasser prüften die freien Aminosäuren der reifen Tomatenfrüchte. Es stellte sich heraus, dass die Tomaten cca. 12 Arten von freien Aminosäuren enthalten: Asparaginsäure, Glutaminsäure, Asparagin, Serin, Glutamin, Threonin, Alanin, Lysin, Histidin, Valin, Leucin. Die Identifizierung der 12. Komponente ist im Gange. Des weiteren wurde festgestellt, dass die Tomaten in grösster Menge Glutaminsäure, Glutamin und die vorläufig noch unbekannte Komponente enthalten. Asparaginsäure liegt in ebenfalls beträchtlicher Menge vor. The free amino acid composition of the ripe fruits of tomatoes was investigated by the authors. The investigations proved that about 12 different free amino acids are present in tomatoes: aspartic acid, glutamic acid, asparagine, serine, glutamine, threonine, alanine, lysine, histidine, valine, leucine. The identification of the 12th component is in progress. In further investigations it was found that glutamic acid, glutamine, and a still unknown component occur in the greatest amounts in tomatoes. Also the content of aspartic acid is rather appreciable. Les auteurs ont étudié la composition en aminoacides libres du fruit mür de la tomate. De leur étude il résulte que la tomate contient environ 12 sortes d’aminoacides libres: acide aspartique, acide glutamique, asparagine, sérine, glutamine, tréonine, alanine, lysine, valine, leucrine. L’identification du douzieme composant est en cours. Ensuite ils ont établi que c’est l’acide glutaminique, la glutamine et l’acide non identifié qui se trouvent en plus grande quantité dans la tomate. La quantité de l’acide aspartique est aussi considérable.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1965
Szám: 9-12
Oldalak: pp. 334-336
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81032/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat, Élelmiszerkémia
Megjegyzések: Bibliogr.: 335. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 07. 12:49
Utolsó módosítás: 2023. szep. 07. 12:49
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81128
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet