Túró nedvességtartalmának meghatározása konyhasó felhasználásával

Miklya János: Túró nedvességtartalmának meghatározása konyhasó felhasználásával. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 9-12. pp. 337-339. (1965)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1965_09-12_337-339.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1965_09-12_337-339.pdf

Letöltés (920kB)

Absztrakt (kivonat)

Verfasser verrieb zur Bestimmung des Feuchtigkeitsgehaltes von Topfen die Substanz mit Kochsalz anstatt von Seesand. Er überprüfte damit eine in der ausländischen Literatur bereits bekannte und für gut befundene Methode. Die Methode hat dem Seesandverfahren gegenüber praktische Vorteile. Die Resultate sind mit dem Seesandverfahren verglichen befriedigend, bzw. sie weichen um +0,5% von demselben ab. Die Methode eignet sich auch zur Trockensubstanzgehaltsbestimmung von Speiseeis und Speiseproben. In the gravimetric determination of the moisture content of curds, the substance was rubbed with sodium chloride instead of sea sand. This method, already known and found suitable in foreign literature, was subjected to thorough investigation. Actually, the method offers practical advantages over the sea sand method. The obtained results compare favourably with those of the sea sand method, the discrepancies ranging only +0.5%. The method proved to be suitable also for the determination of the dry matter content of ices and food samples. L’auteur s’est servi de sei, au lieu de sable marin pour le dosage de l’eau dans le fromage blanc aigre. Па a étudié cette méthode connue et bien appréciée dans la littérature etrngére. La méthode a des avantages pratiques ä í’opposé de la méthode au sable marin. Les résultats comparés äceux obtenus par l’emploi du sable marin sont bons, avec une divergeance de +5%. La méthode peut servir pour le dosage de la matiére séche des glaces et des échantillons de mets.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1965
Szám: 9-12
Oldalak: pp. 337-339
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81032/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 338. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 07. 12:52
Utolsó módosítás: 2023. szep. 07. 12:52
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81129
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet