Sarudi Imre: "Viróma" szörp magnéziumtartalmának közelítő meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 1. pp. 35-36. (1966)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1966_01_035-036.pdf Letöltés (727kB) |
Absztrakt (kivonat)
Verfasser bestimmte den Magnesiumgehalt des mit Magnesiumcitrat und C-Vitamin angereicherten, ,,Viróma” genannten Hagebuttensyrups. Von dem verdünnten Syrup ausgehend bindet er die Erdalkaliionen an eine auf die Natriumform gebrachte starke Kationenaustausch-Säule und eluiert dann mit Kochsalzlösung. Das nun von allen Farbstoffen freie Eluat wird komplexometrisch titriert. The magnesium content of rose-hip syrup enriched with magnesium citrate and ascorbic acid, and sold under the name „Viróma” was determined as follows. The sample of the syrup was diluted, and the alkali earth metal ions were bound in a strong cation exchanger column of sodium form. Subsequently, these ions were eluted with a solution of sodium chloride. The eluate (already completely free of colouring substances) was subjected to complexometric titration to obtain the desired magnesium content.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Approximative assay of the magnesium content in the "Viróma" syrup ; Annähernde Bestimmung des Magnesiumgehaltes von "Viroma"-Syrup |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1966 |
Szám: | 1 |
Oldalak: | pp. 35-36 |
Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81033/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia |
Megjegyzések: | Összefoglalás angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 07. 13:51 |
Utolsó módosítás: | 2023. szep. 07. 13:51 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81141 |
![]() |
Tétel nézet |