"Viróma" szörp magnéziumtartalmának közelítő meghatározása

Sarudi Imre: "Viróma" szörp magnéziumtartalmának közelítő meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 1. pp. 35-36. (1966)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1966_01_035-036.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1966_01_035-036.pdf

Download (727kB)

Abstract

Verfasser bestimmte den Magnesiumgehalt des mit Magnesiumcitrat und C-Vitamin angereicherten, ,,Viróma” genannten Hagebuttensyrups. Von dem verdünnten Syrup ausgehend bindet er die Erdalkaliionen an eine auf die Natriumform gebrachte starke Kationenaustausch-Säule und eluiert dann mit Kochsalzlösung. Das nun von allen Farbstoffen freie Eluat wird komplexometrisch titriert. The magnesium content of rose-hip syrup enriched with magnesium citrate and ascorbic acid, and sold under the name „Viróma” was determined as follows. The sample of the syrup was diluted, and the alkali earth metal ions were bound in a strong cation exchanger column of sodium form. Subsequently, these ions were eluted with a solution of sodium chloride. The eluate (already completely free of colouring substances) was subjected to complexometric titration to obtain the desired magnesium content.

Item Type: Article
Other title: Approximative assay of the magnesium content in the "Viróma" syrup ; Annähernde Bestimmung des Magnesiumgehaltes von "Viroma"-Syrup
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1966
Number: 1
Page Range: pp. 35-36
Language: Hungarian, English, German, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81033/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia
Additional Information: Összefoglalás angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 07. 13:51
Last Modified: 2023. Sep. 07. 13:51
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81141

Actions (login required)

View Item View Item