"Viróma" szörp magnéziumtartalmának közelítő meghatározása

Sarudi Imre: "Viróma" szörp magnéziumtartalmának közelítő meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 1. pp. 35-36. (1966)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1966_01_035-036.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1966_01_035-036.pdf

Letöltés (727kB)

Absztrakt (kivonat)

Verfasser bestimmte den Magnesiumgehalt des mit Magnesiumcitrat und C-Vitamin angereicherten, ,,Viróma” genannten Hagebuttensyrups. Von dem verdünnten Syrup ausgehend bindet er die Erdalkaliionen an eine auf die Natriumform gebrachte starke Kationenaustausch-Säule und eluiert dann mit Kochsalzlösung. Das nun von allen Farbstoffen freie Eluat wird komplexometrisch titriert. The magnesium content of rose-hip syrup enriched with magnesium citrate and ascorbic acid, and sold under the name „Viróma” was determined as follows. The sample of the syrup was diluted, and the alkali earth metal ions were bound in a strong cation exchanger column of sodium form. Subsequently, these ions were eluted with a solution of sodium chloride. The eluate (already completely free of colouring substances) was subjected to complexometric titration to obtain the desired magnesium content.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Approximative assay of the magnesium content in the "Viróma" syrup ; Annähernde Bestimmung des Magnesiumgehaltes von "Viroma"-Syrup
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1966
Szám: 1
Oldalak: pp. 35-36
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81033/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia
Megjegyzések: Összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 07. 13:51
Utolsó módosítás: 2023. szep. 07. 13:51
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81141
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet