Élelmiszerek toxikus szennyeződéseinek vizsgálata III. : vékonyréteg kromatográfiás módszer alkalmazása alkaloid szennyeződések kimutatására

Kiss Béla; Kovács József; Gyarmati László: Élelmiszerek toxikus szennyeződéseinek vizsgálata III. : vékonyréteg kromatográfiás módszer alkalmazása alkaloid szennyeződések kimutatására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 2. pp. 55-70. (1966)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1966_02_055-070.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1966_02_055-070.pdf

Letöltés (4MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Verfasser schildern die Vorteile der dünnschichtchromatographischen Methode, z. B. im Falle der Trennung, Identifizierung von toxischen Verunreinigungen (Alkaloiden) unter Verwendung von mit Handtechnik verfertigten, Silicagel G Schiehten, sowie aus Silicagel G-Aluminiutnoxid Mischungen gelanges ihnen eine efbriedigende Trennung von 17 verschiedenen Alkaloiden zu erreichen. Mit Gemischen Chloroform-Aethylalkohol und Benzol-Methylalkohol in verschiedenen Proportionen als Entwickler erhielten sie gute Resultate, selbst bei zu identischen Gruppen gehörenden Alkaloiden. The advantages offered by the thin-layer chromatographic method e.g. in respect to the separation and identification of toxic contaminants (alkaloids) are discussed. On applying layers consisting of silica gel G, and of a mixture of silica gel G and alumina prepared by a manual technique, it was possibile to attain satisfactory separations in case of 17 different alkaloids. Good results were attained even with alkaloids belonging to identical groups, when various mixtures of chloroform and ethanol, and benzene and methanol were applied as developing agents.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Investigation of toxic contaminants in foods, III. : application of a thin-layer chromatographic method
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1966
Szám: 2
Oldalak: pp. 55-70
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81034/
Kulcsszavak: Élelmiszerkémia - mérgező anyagok - módszer, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Kromatográfia
Megjegyzések: Bibliogr.: 69. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 07. 14:23
Utolsó módosítás: 2023. szep. 07. 14:23
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81146
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet