D vitamin és ergoszterin meghatározása takarmányélesztőben I. : a vizsgálati módszerek felülvizsgálata modelloldatokban

Spanyár Pál; Blazovich Márta; Gábor Istvánné: D vitamin és ergoszterin meghatározása takarmányélesztőben I. : a vizsgálati módszerek felülvizsgálata modelloldatokban. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 2. pp. 77-91. (1967)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1967_02_077-091.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1967_02_077-091.pdf

Letöltés (5MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Verfasser überprüften auf Grund literarischer Angaben zwei Bestimmungsmethoden für Ergosterin und drei solche für Vitamin-D. Ausserdem arbeiteten sie ein schichtchromatographisches Verfahren für die Bestimmung der beiden Wirksubstanzen nebeneinander, in einem Arbeitsgang aus. Nach ihren Versuchen scheint für die Bestimmung des Ergosterins die Liebermann — Burchardsche, sowie die Digitoninmethode befriedigend zu sein. Sind beiderlei Stoffe zugegen, können dieselben nebeneinander — ohne Einschaltung komplizierterer Arbeitsphasen — nur mit der schichtchromatographischen Methode bestimmt werden. On the basis of data of literature, two methods suggested for the determination of ergosterol and three methods for thaf of vitamin D were subjected to a critical investigation. Besides, a layer-chromatographic method was evolved for the determination of both substances in one operation. According to the investigations, the determination of ergosterol in feed yeast appears to be possible by the Lieberman - Burchardt and by the digitoxin methods provided only the ergosterol is to be determined. The determination of both components in the presence of each other can be carried out only by the layer-chromatographic method, without the use of any complicated separation procedures.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Bestimmung von Vitamin-D und Ergosterin in Masthefe I. ; Determination of vitamin D and of ergosterol in feed yeast I.
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1967
Szám: 2
Oldalak: pp. 77-91
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81040/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 90-91. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 11. 15:22
Utolsó módosítás: 2023. szep. 11. 15:22
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81202
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet