D vitamin és ergoszterin meghatározása takarmányélesztőben II. : a D vitamin és ergoszterin elkülönítése és meghatározása

Spanyár Pál; Blazovich Márta; Gábor Istvánné: D vitamin és ergoszterin meghatározása takarmányélesztőben II. : a D vitamin és ergoszterin elkülönítése és meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 3. pp. 130-136. (1967)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1967_03_130-136.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1967_03_130-136.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Verfasser arbeiteten zur Extrahierung von Vitamin D und Ergosterin aus Hefemilch bzw. Trockenhefe zwei verschiedene Methoden aus. Die erste eignet sich nur zur Bereitung des getrockneten Produktes, die zweite nur für die Milch. Für mit beiden Verfahren gewonnene Auszüge ist im Falle der Anwesenheit von nur Ergosterin die Digitoninmethode geeignet, sind aber beide Verbindungen zugegen, die von den Verfassern ausgearbeitete schichtchromatographische Antimontrichloridmethode. Der mittlere Fehler der Digitoninmethode beträgt +8,7%, derjenige der schichtchromatographischen Methode für Ergosterin ± 8,3% für Vitamin D ±8,3%. Two different procedures were evolved by the authors for the extraction of vitamin D and of ergosterol from yeast juice and from dried yeast, respectively. One of the methods is suitable for the preparation of dried yeasts for analysis while the other only for that of yeast juice. The extracts obtained by any of the suggested methods are subsequently treated according to the digitonine method when only ergosterol is present, while in the case of the simultaneous presence of both substances the layer-chromatographic method based on antimon trichloride evolved by the authors proved to be suitable. The mean error of the digitonine method ranged ±8.7%, that of the layer-chromatographic method, in turn, ±8.3% in the case of ergosterol and ±8.3% in that of vitamin D. Les auteurs ont élaboré deux méthodes différentes pour l’extraction de la vitaminé D et de l’ergostérine ä partir du Iáit de levure et respectivement, de la levure séchée. La premiere ne peut servir qu’á la préparation préalable du produit sec et la deuxiéme au Iáit de levure. En présence d’ergostérine seule c’est le procédé a la digitonine qui convient, en présence des deux matiéres simultanée c’est le procédé de Chromatographie de couche au trichlorure d’antimoine, qu’ils ont élaboré, que Гоп peut employer. L’erreur moyenne de la méthode ä la digitonine est ±8,7%, celle de la méthode chromatographique ±8,3 avec la l’ergostérine et ±8,3% avec la vitaminé D.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1967
Szám: 3
Oldalak: pp. 130-136
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81041/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 135. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 12. 08:18
Utolsó módosítás: 2023. szep. 12. 08:18
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81209
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet