Egyszerű eljárás aszkorbinsav vegyületek és nitrit sók egymás melletti meghatározására

Spanyár Pál; Petró Ottóné: Egyszerű eljárás aszkorbinsav vegyületek és nitrit sók egymás melletti meghatározására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 3. pp. 130-132. (1968)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1968_03_130-132.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1968_03_130-132.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Bestimmung der Ascorbinsäure erfolgt nach Reduzierung des Nitrats mit Natriumsulfit bei saurer Reaktion und Entfernung von SO, bromatometrisch. Das Nitrit kann nach Oxidation der Ascorbinsäure in alkalischem Medium unter Erwärmung mit dem Reagens Sulfanilsäure - a-Naphtylamin auf die bekannte Weise bestimmt werden. Subsequent to reducing nitrates with sodium sulphite in an acidic medium and removal of sulphur dioxide, ascorbic acid is determined by bromatometry. Nitrite, in turn, is determined in the conventional way with the reagent sulphanilic acid — a-naphthylamine, after oxidizing ascorbic acid by heating the sample in an alkaline medium. Le dosage de l’acide ascorbique se fait par bromométrie aprés réduction du nitrite avec du sulfite de sodium en milieu acide et expulsion du S02. Le nitrite peut étre dósé de la maniére connue avec le réactif acide sulfanylique — a naphtylamine aprés oxydation de l’acide ascorbique en milieu alcalin avec échauffement.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: A simple method for the determination of ascorbic acid derivatives and nitrite salts in the presence of each other
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1968
Szám: 3
Oldalak: pp. 130-132
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81045/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 132. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 12. 14:59
Utolsó módosítás: 2023. szep. 12. 14:59
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81258
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet