C-vitamin gyors meghatározása élelmiszerekben rétegkromatográfiás úton I.

Petró Ottóné: C-vitamin gyors meghatározása élelmiszerekben rétegkromatográfiás úton I. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 5. pp. 234-241. (1968)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1968_05_234-241.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1968_05_234-241.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Der Verfasser reduzierte die Ascorbinsäure im Vitamin C-haltigen Extrakt der Lebensmittel, hernach bildete er aus der enstehenden Dehydroascorbinsäure das Osazon. Dasselbe wurde von den störenden Begleitstoffen diinnschichtchromatographisch getrennt. Die als Fliessmittel verwendete Mischung von Benzol-Aceton-Pyridin (80: 12:8)-g ab bei einmaligen Hochsteigen - selbst im Falle noch vieler anderer störender Substanzen — eine zuverlässige Trennung. Der Fléck des DAS-Osazons ist scharf umrandet, kreisförmig und durch den Einfluss des anwesendem Pyridins blau-lila gefärbt. — Der Gehalt der Proben an Vitamin C wurde durch eine halbquantitative Methode bestimmt. In the food extracts containing vitamin C, ascorbic acid was oxidized by the author, then the formed dehydroascorbic acid was converted into osazone. Subsequently, the osazone was separated from the interfering substances by means of thin-layer chromatography. With one single run, reliable separation could be achieved even in the presence of a number of interfering substances, on using a 80:12:8 mixture of benzene: acetone: pyridine as a running agent. The spot of the osazone of dehydroascorbic acid showed sharp borders, was of circular form and on the effect of the pyridine present it showed a bluish violet tint. The ascorbic acid content of the samples was determined by a semiquantitative method. L’auteur a oxydé l’acide ascorbonique dans les extraits des denrées aliinentaires contenant de la vitaminé C puis il a transformé l’acide dehydroascorbique en un osazone. 11 a séparé ce corps des matieres troublantes par Chromatographie en couche. Le melange de benzéne-acétone-pyridine (80:12:8) a d$nné, mérne еп présence de beaucoup de matiére troublante, une isolation sure, mérne ä la premiére épreuve. La táche de l’osazone DAS a des contours nets, eile est circulaire et d’une conleur lila-bleuätre ä cause de la pyridine présente. II a exécuté le dosage de la teneur en vitamine-C des échantillons par une méthode demiquantitative.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Rapid determination of Vitamin C in foods by thin-layer chromatography ; Dünnschichtchromatographische Schnellbestimmung von Vitamin C in Lebensmittel
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1968
Szám: 5
Oldalak: pp. 234-241
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81047/
Kulcsszavak: Kromatográfia - módszer, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 240. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 13. 08:58
Utolsó módosítás: 2023. szep. 13. 08:58
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81275
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet