Tejtompítás ellenőrzése differenciál spektrofotometria segítségével

Cserháti Tibor: Tejtompítás ellenőrzése differenciál spektrofotometria segítségével. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 6. pp. 289-291. (1968)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1968_06_289-291.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1968_06_289-291.pdf

Download (1MB)

Abstract

Der Verfasser prüfte die auf Messung der Extinktion des Fe3+ Komplexes beruhende Bestimmungsmethode für Milchsäure. Er untersuchte — mit mathematisch-statistischen Methoden den Zusammenhang zwischen Milchsäuregehalt und titrierbarer Acidität von spontan sauer gewordener Roh- und pasteurisierter Milch. Er stellte fest, dass mit dieser Methode die Abstumpfung der Milch mit 1 SH Genauigkeit bestimmt werden kann. The method of determination of lactic acid based on the measurement of the extinction value of the Fe3+ lactate complex has been investigated by the author. The correlations between the lactic acid content and the titratable acidity of spontaneously acidified raw milk and pasteurized milk were examined by mathematical statistical methods. It was found that, on employing this method, the buffering of milks can be detected with an accuracy of 1 SH. L’auteur a étudié le procédé de dosage de l’acide lactique basé sur le mesurage de l’extinction complexe du lactate de Fe3+. II a étudié avec des méthodes de statistique mathématique la corrélation entre la teneur en acide lactique et le degré d’acidité titratable des échantillons de lait cru et pasteurisé devenus aigres spontanément. II a établi qu’avec cette méthode Гоп peut établir le degré de l’estompage avec une précision de 1 SH.

Item Type: Article
Other title: Checking the buffering of milk by differential spectrophotometry ; Kontrollierung der Abstumpfung der Milch vermittels Differential-Spektrophotometrie
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1968
Number: 6
Page Range: pp. 289-291
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81048/
Uncontrolled Keywords: Spektrofotometria, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 290. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 13. 10:04
Last Modified: 2023. Sep. 13. 10:04
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81284

Actions (login required)

View Item View Item