Tejtompítás ellenőrzése differenciál spektrofotometria segítségével

Cserháti Tibor: Tejtompítás ellenőrzése differenciál spektrofotometria segítségével. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 6. pp. 289-291. (1968)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1968_06_289-291.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1968_06_289-291.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Der Verfasser prüfte die auf Messung der Extinktion des Fe3+ Komplexes beruhende Bestimmungsmethode für Milchsäure. Er untersuchte — mit mathematisch-statistischen Methoden den Zusammenhang zwischen Milchsäuregehalt und titrierbarer Acidität von spontan sauer gewordener Roh- und pasteurisierter Milch. Er stellte fest, dass mit dieser Methode die Abstumpfung der Milch mit 1 SH Genauigkeit bestimmt werden kann. The method of determination of lactic acid based on the measurement of the extinction value of the Fe3+ lactate complex has been investigated by the author. The correlations between the lactic acid content and the titratable acidity of spontaneously acidified raw milk and pasteurized milk were examined by mathematical statistical methods. It was found that, on employing this method, the buffering of milks can be detected with an accuracy of 1 SH. L’auteur a étudié le procédé de dosage de l’acide lactique basé sur le mesurage de l’extinction complexe du lactate de Fe3+. II a étudié avec des méthodes de statistique mathématique la corrélation entre la teneur en acide lactique et le degré d’acidité titratable des échantillons de lait cru et pasteurisé devenus aigres spontanément. II a établi qu’avec cette méthode Гоп peut établir le degré de l’estompage avec une précision de 1 SH.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Checking the buffering of milk by differential spectrophotometry ; Kontrollierung der Abstumpfung der Milch vermittels Differential-Spektrophotometrie
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1968
Szám: 6
Oldalak: pp. 289-291
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81048/
Kulcsszavak: Spektrofotometria, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 290. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 13. 10:04
Utolsó módosítás: 2023. szep. 13. 10:04
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81284
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet