Egyes gyorsfagyasztott és friss zöldségfélék C-vitamintartalmának összehasonlító vizsgálata nyers és főtt állapotukban

W. Jurics Éva: Egyes gyorsfagyasztott és friss zöldségfélék C-vitamintartalmának összehasonlító vizsgálata nyers és főtt állapotukban. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 1. pp. 9-16. (1969)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1969_01_09-16.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1969_01_09-16.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Verfasserin prüfte den Vitamin-C-Gehalt von sieben frischen und acht tiefgekühlten Gemüsearten an — von jeder Sorte — je 10 Proben in rohem und gekochtem Zustand mit dem O-sazon-papierchromatographischen Verfahren. Sie stellte fest, dass der Vitamin-C-Gehalt von tiefgekühltem Grünpaprika, Karfiol, grünen Bohnen und grünen Erbsen geringer, von tiefgekühlten Tomaten Sauerampfer und Spinat jedoch höher ist, als bei dem entsprechenden frischen Gemüse. Der im Vitamin-C-Gehalt der tiefgekühlten untersuchten Gemüsearten durch Kochen erfolgte Verlust ist grösser als derjenige von frischen pflanzlichen Lebensmitteln. The contents of vitamin C of a series of ten samples of each variety of seven types of fresh and of eight types of quick-frozen commercial vegetables were determined by the author in uncooked and cooked state, employing the osazonepaper chromatographic method. It was found that the contents of vitamin C are low;er in quick-frozen green paprika, cauliflower, green beans and green peas than those in the fresh vegetables, while in the case of quick-frozen tomatoes, spinach and sorrel, the quickfrozen products had higher vitamin C contents than the corresponding fresh vegetables. L’auteur a dósé par Chromatographie sur papier á osazone la teneur en vitamine-C de 7 especes de lógumes frais et 8 espéces de legumes congelés, 10— 10 échantillons par especes, á l’état cru et bouilli. Elle a établi que la teneur en vitamine-C du piment vert, du chouflcur, de Pharicot vert et du petit pois vert congelés rapidement est moindre, la teneur de la tomate, de l’oseille et de I’épinard congelés rapidement est supérieure á celle des expéces frais. La perte de la teneur en vitamine-C qui se produit ä la cuisson des especes congelés rapidement est plus grande que cello des comestibles végétaux frais.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Vergleichende Untersuchung des Vitamin-C Gehaltes von tiefgekühltem und frischem Gemüse in rohem und gekochten Zustand ; Comparative investigation of the vitamin-C content of some quick-frozen and fresh fruits
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1969
Szám: 1
Oldalak: pp. 9-16
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81049/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 15. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 13. 12:27
Utolsó módosítás: 2023. szep. 13. 12:27
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81291
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet