Tejsav képződés kinetikájának vizsgálata glükóz és fruktóz bomlásánál lúgos közegben

Telegdy-Kováts László; Örsi Ferenc; Rásky Klára: Tejsav képződés kinetikájának vizsgálata glükóz és fruktóz bomlásánál lúgos közegben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 4. pp. 193-195. (1969)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1969_04_193-195.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1969_04_193-195.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Ergebnisse beweisen, dass der Zerfall des Hexosemolekiils zu Triosen auch beim alkalischen Zuckerabbau von Hexosen über das intermediäre 3- Desoxy-Hexososon erfolgt — ähnlich wie dies bereits früher bei der Karamelisierung der Fruktose beobachtet wurde — entweder so, dass das 3-DesoxyHexoson zu Glycerinaldehyd und Methylglyoxal zerfällt, oder auf die Weise, dass sich Metasaccharinsäure bildet, die dann zu Milchsäure und Glycerinaldehyd zerfällt. It has been shown that the fragmentation of hexoses to trioses takes place in an alkaline medium through the intermediate 3-deoxy-hexosone — similarly to the pathway of fructose breakdown in caramelisation. The 3-deoxy-hexosone either yields glyceraldehyde and methylglyoxal by direct cleavage or first isomerisation occurs and the formed metasaccharinic acid degrades to lactic acid and glyceraldehyde.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Über die Kinetik der Milchsäurebildung bei Zersetzung von Glukose und Fruktose in alkalischem Medium ; On the kinetics of lactic acid formation during glucose and fructose breakdown in an alkaline medium
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1969
Szám: 4
Oldalak: pp. 193-195
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81052/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 195. p. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 14. 10:56
Utolsó módosítás: 2023. szep. 14. 10:56
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81315
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet