Telegdy-Kováts László; Örsi Ferenc; Rásky Klára: Tejsav képződés kinetikájának vizsgálata glükóz és fruktóz bomlásánál lúgos közegben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 4. pp. 193-195. (1969)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1969_04_193-195.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Die Ergebnisse beweisen, dass der Zerfall des Hexosemolekiils zu Triosen auch beim alkalischen Zuckerabbau von Hexosen über das intermediäre 3- Desoxy-Hexososon erfolgt — ähnlich wie dies bereits früher bei der Karamelisierung der Fruktose beobachtet wurde — entweder so, dass das 3-DesoxyHexoson zu Glycerinaldehyd und Methylglyoxal zerfällt, oder auf die Weise, dass sich Metasaccharinsäure bildet, die dann zu Milchsäure und Glycerinaldehyd zerfällt. It has been shown that the fragmentation of hexoses to trioses takes place in an alkaline medium through the intermediate 3-deoxy-hexosone — similarly to the pathway of fructose breakdown in caramelisation. The 3-deoxy-hexosone either yields glyceraldehyde and methylglyoxal by direct cleavage or first isomerisation occurs and the formed metasaccharinic acid degrades to lactic acid and glyceraldehyde.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Egyéb cím: | Über die Kinetik der Milchsäurebildung bei Zersetzung von Glukose und Fruktose in alkalischem Medium ; On the kinetics of lactic acid formation during glucose and fructose breakdown in an alkaline medium |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 1969 |
| Szám: | 4 |
| Oldalak: | pp. 193-195 |
| Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
| Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81052/ |
| Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
| Megjegyzések: | Bibliogr.: 195. p. ; összefoglalás angol és német nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 14. 10:56 |
| Utolsó módosítás: | 2023. szep. 14. 10:56 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81315 |
![]() |
Tétel nézet |

