Telegdy-Kováts László; Berndorferné Kraszner Éva; Péterfalvi Mária; Gábor Tamás: Adatok a pangaminsav (B15-vitamin) természetes előfordulásához I. : gabonamagvak pangaminsav tartalma. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 6. pp. 339-348. (1969)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1969_06_339-348.pdf Letöltés (3MB) |
Absztrakt (kivonat)
Die Pangaminsäure (Vitamin B15) kann vermittels Dünnschichtchromatographie, mit dem von den Verfassern angewandten Laufmittel auf Kieselgel G Schicht von den Vitaminen Bx und B2 aufgrund seines abweichenden R/ Wertes getrennt werden. Aus Gctreidemahlprodukten kann die Pangaminsäure extrahiert, vermittels Dünnschichtchromatographie von den anderen wasserlöslichen Verbindungen getrennt und densitometrisch quantitative bestimmt werden. Die geprüften Getreidemahlprodukte enthielten eine bedeutende Menge (8-200 mg/100 g Substanz) Pangaminsäure. Die Identifizierung erfolgte durch wiederholte Diinnschichtchromatographie, bzw. Analyse von infraroten Absorptionsspektra der Eluate. Pangamic acid (vitamin BJ5) may be separated from the vitamines Bx and B2 by thin layer chromatography on Kieselgel G run in the solvent employed by the authors. Pangamic acid may be extracted from the carcal products, separated by TLC from the rest of the water soluble compounds and estimated by densitometry. The carcal products investigated contain a considerable amount (8—200 mg/100 g substance) of pangamic acid. Identification was carried out by multiple TLC and analysis of the IR-spectra of the eluates.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Egyéb cím: | Angaben über das natürliche Vorkommen der Pangaminsäure (Vitamin B15) |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 1969 |
| Szám: | 6 |
| Oldalak: | pp. 339-348 |
| Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
| Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81054/ |
| Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
| Megjegyzések: | Bibliogr.: 347. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 14. 14:31 |
| Utolsó módosítás: | 2023. szep. 14. 14:31 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81337 |
![]() |
Tétel nézet |

