Adatok a pangaminsav (B15-vitamin) természetes előfordulásához I. : gabonamagvak pangaminsav tartalma

Telegdy-Kováts László; Berndorferné Kraszner Éva; Péterfalvi Mária; Gábor Tamás: Adatok a pangaminsav (B15-vitamin) természetes előfordulásához I. : gabonamagvak pangaminsav tartalma. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 6. pp. 339-348. (1969)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1969_06_339-348.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1969_06_339-348.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Pangaminsäure (Vitamin B15) kann vermittels Dünnschichtchromatographie, mit dem von den Verfassern angewandten Laufmittel auf Kieselgel G Schicht von den Vitaminen Bx und B2 aufgrund seines abweichenden R/ Wertes getrennt werden. Aus Gctreidemahlprodukten kann die Pangaminsäure extrahiert, vermittels Dünnschichtchromatographie von den anderen wasserlöslichen Verbindungen getrennt und densitometrisch quantitative bestimmt werden. Die geprüften Getreidemahlprodukte enthielten eine bedeutende Menge (8-200 mg/100 g Substanz) Pangaminsäure. Die Identifizierung erfolgte durch wiederholte Diinnschichtchromatographie, bzw. Analyse von infraroten Absorptionsspektra der Eluate. Pangamic acid (vitamin BJ5) may be separated from the vitamines Bx and B2 by thin layer chromatography on Kieselgel G run in the solvent employed by the authors. Pangamic acid may be extracted from the carcal products, separated by TLC from the rest of the water soluble compounds and estimated by densitometry. The carcal products investigated contain a considerable amount (8—200 mg/100 g substance) of pangamic acid. Identification was carried out by multiple TLC and analysis of the IR-spectra of the eluates.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Angaben über das natürliche Vorkommen der Pangaminsäure (Vitamin B15)
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1969
Szám: 6
Oldalak: pp. 339-348
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81054/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 347. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 14. 14:31
Utolsó módosítás: 2023. szep. 14. 14:31
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81337
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet