Konzervipari folyamatok rétegkromatográfiás követése I. : zöldborsó színváltozása a konzerválás folyamatában

Aczél Attila: Konzervipari folyamatok rétegkromatográfiás követése I. : zöldborsó színváltozása a konzerválás folyamatában. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 1. pp. 9-16. (1970)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1970_01_009-016.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1970_01_009-016.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Verfasser untersuchte die im Laufe der konservtechnischen Aufarbeitung ; erfolgende Farbänderung grüner Erbsen dünnschichtchromatographisch. Aus von i drei Aufarbeitungsphasen gewonnenen Proben konnte festgestellt werden, dass das grüne Pigment der rohen Erbsen während der Vorbehandlung teilweise, , während der Sterilisation aber vollständig zersetzt wird. Das entstandene Zersetzungsprodukt, das Pheophytin ändert auch die Farbe der Fertigware. Die Chromatographierung wurde in einer normal gesättigten Wanne auf MachereyNagel MN 300 Zellulosepulver vermittels des Lösungsmittels Petroläther-Aceton-n Propanol 90:10:1 durchgeführt. Author studied the changements in colour occurring in the canning process г of green peas. It could be established from the samples taken from three different 1 phases of processing that the green pigment of the raw peas undergoes a partial I decomposition during pre-cooking, whereas it gets totally decomposed during 3 sterilization. The decomposition product, pheophytin, alters the colour of the j product as well. Chromatography was carried out in a normal saturation chamber 1 on a Macherey et Nagel MN 300 cellulose layer in the solvent petroleum ether 1 — acetone — n-propanol (90:10:1). L’auteur a étudié par Chromatographie en couches minces les changements a de couleur survenant lors du travail en conserverie des petits pois. On a — ä f, partir des prélévements de trois phases differentes du procédó de fabrication — établi qui le pigment vert des petits pois crus subit une decomposition partielle au cours de la cuisson préalable, tandis que pendant la sterilisation il se decompose entiérement. Le produit de la décomposition, la phéophytine, change également ч la couleur du produit final. La Chromatographie s’est effectuée dans une cuve ä Saturation normale, sur une couche en poudre de cellulose Macherey et Nagel Ij MN 300, dans le solvant éther de petrol — acetone — alcool propylique normal If (90:10:1).

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Thin-layer chromatographic study of canning processes I. : changements in the colour occurring during the canning process of green peas
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1970
Szám: 1
Oldalak: pp. 9-16
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81055/
Kulcsszavak: Kromatográfia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszeripari technológia
Megjegyzések: Bibliogr.: 15. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 14. 15:02
Utolsó módosítás: 2023. szep. 14. 15:02
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81343
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet