Hús és húskészítmények kötőszövettartalmának meghatározása hidroxiprolintartalmuk alapján

Szeredy Ida: Hús és húskészítmények kötőszövettartalmának meghatározása hidroxiprolintartalmuk alapján. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 1. pp. 17-22. (1970)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1970_01_017-022.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1970_01_017-022.pdf

Download (2MB)

Abstract

Die für die Prüfung des Hydroxyprolingehaltes ausgearbeitete Methode dient zur Bestimmung des Bindegewebegehaltes von Fleisch und Fleischwaren. Das Verfahren beruht auf schwefelsaurer Hydrolyse des Kollageneiweissstoffes und Messung der Farbe der roten Verbindung, welche aus dem auf diese Weise freigesetzten Hydroxyprolin mit Paradimethylaminobenzaldehyd gebildet wird. Wenn wir den Elastingehalt vernachlässigen, eignet sich das Verfahren für routinemässige Serienuntersuchungen sehr gut, in verhältnismässig kurzer Zeit — anderthalb Tagen — können sogar etwa 50 Untersuchungen durchgeführt und die Ergebnisse mit weniger als 10% Fehler reproduziert werden. Der Bindegewebegchalt der geprüften Fleischprodukte wurde innerhalb desselben Betriebes sowie in ein und demselben Produkt für annähernd gleich befunden. The method developed for the assay of the hydroxy proline content is used for the determination of the connective tissue content of meat and meat products. The method is based on the measurement of the red compound formed with p-dimethylaminobenzaldehyde by the hydroxy proline set free from the collagene protein by acid hydrolysis. If the elastine content is neglected, the method is very suitable for routine analysis, a relatively short time — one and a half day — being sufficient for carrying out as much as 50 analyses and the error in reproducing the results is within 10%. Within the same plant and the same product the connective tissue content of the meat products tested was found to be nearly uniform. Le procédé développé pour le dosage de la teneur en hydroxyproline sert ä doser la teneur en tissu conjonctif des viandes et des produits carnés. La méthode se fonde sur l’hydrolyse ä Pacidé sulfurique de la protéine de collagéne suivie du mesurage de la couleur rouge du composé forme par l’hydroxyproline libérée et l’aldéhyde p-dimethylaminobenzoíque. En négligeant la teneur en élastine on obtient un procédé qui se préte aux analyses de routine. Une période rélativement bréve d’un jour et demi suffit ä effectuer merne 50 analyses et les résultats sont reproduisibles avec une erreur de 10% au maximum. Ón a établi que la teneur en tissu conjonctif du mérne produit était — dans la mérne usine — ä peu prés uniforme.

Item Type: Article
Other title: Assay of the connective tissue content of meat based on hydroxyproline content ; Bestimmung des Bindegewebegehaltes von Fleisch und Fleischprodukten aufgrund ihres Hydroxyprolingehaltes
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1970
Number: 1
Page Range: pp. 17-22
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81055/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 21. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 14. 15:05
Last Modified: 2023. Sep. 14. 15:05
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81344

Actions (login required)

View Item View Item