Mustok és borok nitráttartalmának fotometriás meghatározása

Simkó Nándorné; Mattyasovszky Pál: Mustok és borok nitráttartalmának fotometriás meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 1. pp. 27-30. (1970)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1970_01_027-030.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1970_01_027-030.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Verfasser modifizierten die Methode Rebeleins. Sie reduzierten den Nitratgehalt von Wein im alkalischen Medium vermittels eines Cadmiumschwammes zu Nitrit. Das Nitrit bildet mit dem Reagens von Gries-Ilosvay einen Farbstoff. Die betreffende Farbstoffmenge wurde bei 530 nm spektrophotometrisch gemessen. Die Methode eignet sich zur Bestimmung des Nitrat- bzw. Nitritgehaltes von Mosten, Süss- und Trockenweinen.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Photometric determination of the nitrate content of musts and wines ; Bestimmung des Nitratgehaltes von Mosten und Weinen
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1970
Szám: 1
Oldalak: pp. 27-30
Nyelv: magyar , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81055/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 30. p. ; összefoglalás német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 14. 15:12
Utolsó módosítás: 2023. szep. 14. 15:12
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81346
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet